Annons

Damberg tror på vapenstöd

Regeringen går vidare till riksdagen med förslaget om tillståndskrav för alla löstagbara vapenmagasin.
Vapen • Publicerad 13 december 2019
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han kan inte vara säker på att få stöd av en majoritet i riksdagen, dock. Partier som Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gjorde tummen ner efter det att regeringen lade fram lagrådsremissen i november, den som är grunden för propositionen. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna har varit mer avvaktande.

Enligt uppgift till TT från M vill man, före besked, läsa propositionen noga.

Kräva tillstånd

Annons

Regeringen föreslår att tillstånd ska krävas för innehav av alla löstagbara magasin. Men jägare och sportskyttar som har löstagbara magasin till vapen som de har tillstånd för behöver inte söka tillstånd för de magasinen. Det kan vara ett eller flera magasin.

– När det gäller jägare är det viktigt att se att vi ser på vapenmagasin på samma sätt som ammunition och det är ju jägarna väldigt vana vid, att hantera sin egen ammunition, säger Damberg.

Kritiken från jägarhåll har i huvudsak handlat om att regeringen krånglar till det för laglydiga med regler som inte biter på gängkriminella.

Förslaget är egentligen inte nytt, snarare omförpackat av regeringen, nu i ett paket med påskriften åtgärder mot gängkriminalitet och skjutningar.

Kravet på tillstånd för alla magasin fanns med i ett tidigare förslag för hur EU:s vapendirektiv skulle införas i svensk lag, men skrevs om efter kritik. I somras återkom Mikael Damberg med ett förslag som bland annat innebar att magasin över en viss storlek skulle regleras. Men det mötte motstånd och det fanns inte stöd i riksdagen.

Polisen krävde

Polisen å sin sida höll kvar vid att alla löstagbara magasin borde regleras, inte minst med tanke på att många mindre magasin till pistoler annars inte skulle omfattas.

Regeringen bröt ut magasinen från förslaget om vapendirektivet och lade till motiveringen att tillståndskrav för lösa magasin gör det lättare än i dag att beslagta dem i kriminella miljöer.

Inrikesministern säger att han hoppas att alla partier nu lyssnar på vad polisen säger.

– De säger att det här skulle ge dem ett nytt verktyg i kampen mot gängkriminella och skjutningar. Polisen ska aldrig behöva tveka om att man kan ta vapen och magasin i beslag från kriminella och inte heller behöva lämna igen dem till kriminella.

Annons

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons