Annons
Nyheter

"Tuffare tider" väntar ute i landet

Sjukvården och äldrevården måste förbereda sig på tuffare tider på flera platser i landet, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det inte är "läge att resa".
Coronaviruset • Publicerad 9 april 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff efter ett möte i krishanteringsrådet.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff efter ett möte i krishanteringsrådet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Damberg säger att alla måste inse att "påsken inte blir som vi tänkt oss". Han upprepar tidigare rekommendationer och slår fast att det är regler som ska följas – inte tips.

– Det är inte läge att resa, inte läge att träffa många människor, utan att hålla sig hemma och minska sociala kontakter. Jag vill inte se några trånga uteserveringar någonstans. Det gör skillnad för att minska smittspridningen och räddar liv, säger Damberg.

Annons

Uttalandet sker i samband med krishanteringsrådets tredje möte. Temat för mötet har varit förberedelser inför att läget kommer att bli värre.

Coronatester högsta prioritet

På pressträffen säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att smittan nu sprids inom landet på ett annat sätt än tidigare.

– Det sprids i Södermanland, Östergötland med flera platser. Där måste sjukvård och äldrevård förbereda sig på tuffare tider.

Carlson säger att testerna för coronavirus nu är högsta prioritet.

– Regionerna har inte lyckats testa så många som varit önskvärt, men testerna har skalats upp och vi hoppas att fler anställda inom vård och omsorg ska kunna testas. Det är viktigt för att skydda de äldre och riskgrupperna.

Han tillägger att man räknar med att testkapaciteten kommer att möjliggöra tester av personer i samhällskritiska yrken, som då kan gå tillbaka till arbetet tidigare än de kunnat utan testerna.

Johan Carlson ger några tips för att minska smittspridningen i påsk.

– Hela familjen behöver inte åka med och handla, det räcker att en person åker. Försök också sprida ut handeln över dygnets timmar. Och på restaurangen gäller grundtipset: sprid ut er, säger Carlson.

Minskade influensan

Social distansering är en bra metod för att minska spridning av fler virus än coronaviruset, enligt Carlson.

– Influensan och vinterkräksjukan dog ut i samhället bara någon vecka efter våra rekommendationer, det har vi aldrig sett tidigare och det visar att social distansering fungerar.

Annons

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell meddelar att ett nytt avtal har ingåtts med företaget Mölnlycke, som ska leverera 1,5 miljoner munskydd eller ansiktsmasker varje månad resten av detta år.

Alla nås inte av information

Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att myndigheten når ungefär 90 procent av svenskarna med information. Resterande 10 procent handlar till stor del om minoriteter och människor i socialt utsatta områden, enligt Eliasson.

– Där gör vi en mängd riktade insatser genom specialmedier, trossamfund och organisationer. Det handlar om att nå nyckelpersoner som kan förmedla vår information vidare, och vi bedömer att vi lyckats väl med det.

Myndigheten ska nästa vecka lansera ett "digitalt verktyg" där de kan följa hur väl svenskarna lyder rekommendationerna, och sedan rikta specialinformation dit.

Det anmäls färre brott just nu, säger rikspolischef Anders Thornberg.

– Det kan vara en effekt av coronapandemin, säger han.

Polisen riktar sin uppmärksamhet mot särskilt utsatta brottsoffer och Thornberg pekar på brott som begås i hemmet, i nära relationer.

– Vi jobbar intensivt för att nå och förebygga de brotten, men personer som utsätts för brott i nära relationer har det ofta svårt att anmäla. Det är viktigt att kontakta polis om man hör ljud, bråk, skrik eller annan anledning till oro.

– Vi vet att det kan finnas ett stort mörkertal men kan konstatera att det anmäls färre brott just nu, säger Thornberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons