Annons

Dahlqvists mysterium efter succén: "Något fel"

VM-succén är utbytt mot en världscupflopp.
Sprintspecialisten Maja Dahlqvist vet inte själv svaret på varför hon var så långt ifrån toppen i världscuppremiären i Ruka.
Skidor • Publicerad 1 december 2019
Maja Dahlqvist står över tävlingarna i Lillehammer. Arkivbild.
Maja Dahlqvist står över tävlingarna i Lillehammer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är stor skillnad mellan att möta Maja Dahlqvist i februari jämfört med i december 2019. För nio månader sedan var svenskan namnet på de flesta skidintresserades läppar efter ett snöpligt fall och tårar i VM-finalen i sprint i Seefeld då hon slutade på sjätte och sista plats. Dahlqvist fick sedan revansch med ett VM-guld i teamsprint tillsammans med Stina Nilsson och glädjen var total i Österrike.

– Det är som natt och dag. Om förra säsongen var absolut det bästa så är det nu det sämsta, säger Maja Dahlqvist efter världscuppremiärveckan i Ruka.

Avstår Lillehammer

Annons

25-åringen från Falun slutade 45:a, näst sämst av tio startande svenskor, i minitouren efter en 39:e plats i sprint, 51:a plats på tio kilometer klassiskt och 45:e plats i jaktstarten, tio kilometer fritt.

– Det känns som ett mysterium, var formen tog vägen, säger Dahlqvist.

Världscuptävlingarna i norska Lillehammer nästa helg har sedan tidigare inte varit någon bärande del i hennes säsongsplanering då endast skiathlon och stafett står på tävlingsschemat.

Den kämpiga veckan i norra Finland har inte ändrat på något för sprintspecialisten.

– Det är inte så att jag känner att jag borde åka där efter den här helgen, säger Dahlqvist.

TT: Så du kommer inte att vara med där?

– Nej.

Förutom VM-guldet tidigare i år imponerade Maja Dahlqvist även i fjolårssäsongens världscuptävlingar, trots att hon vid den tiden representerade och tränade med gruppen under A-landslaget, Team Bauhaus. Två segrar i teamsprint (med Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter) och sju ytterligare pallplatser i individuella sprintar blev facit.

Dahlqvist, som i år flyttats upp till A-landslaget, vet inte vad som har hänt sedan dess.

Ska utvärdera

– Ingen aning. Jag hade varit glad om jag visste det. Det var inte så många veckor sedan jag kände mig riktigt bra och var väldigt stark på träning. Nu har det svängt helt, jag får hoppas att det svänger tillbaka snabbt, säger hon.

Annons

– Det är något fel, det känns inte normalt. Jag kommer inte ihåg sist jag var sjuk eller skadad eller någonting. Jag har inget sånt att skylla på.

Kommande vecka kommer att bestå av träning hemma i Sverige.

– Jag får sätta mig ner och titta på vad jag ska göra. Det är inte så att det känts skit i alla pass. Ibland känner jag mig pigg och ibland trött. Det är bara så att jag åker för sakta.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons