Annons

Löfven i jultalet: Kristerssons SD-möte taktik

Statsminister Stefan Löfven (S) jultalade i Visby på Gotland och kom med budskap om sammanhållning och ett starkare samhälle.
Han attackerade också Moderaterna och sade att SD-mötet bara är taktik.
Politik • Publicerad 15 december 2019
Statsminister Stefan Löfven (S) jultalar i S:t Nicolai ruin i Visby.
Statsminister Stefan Löfven (S) jultalar i S:t Nicolai ruin i Visby.Foto: Henrik Montgomery/TT

Talet hölls i S:t Nicolai kyrkoruin efter att statsministern gjort besök hos Frälsningsarmén.

Löfven sade att julen är en tid som påminner om något större, om att bry sig och inte bli likgiltig inför hur andra i samhället har det.

Annons

– När kollegor småpratar om hur stressigt det kommer att bli att köpa julklappar tänker andra på hur tusan det ska finnas pengar till att handla en enda julklapp att lägga under granen åt barnen. Och detta – sjukdom, ensamhet, fattigdom – kan aldrig reduceras till att vara människors enskilda problem. Det här är vårt gemensamma ansvar.

Tog upp januariavtalet

Han gick också in på det låsta läget som uppstod efter fjolårets riksdagsval, och tog upp de fyra månaderna av talmans-, samtals- och förhandlingsrundor som följde.

Enligt Löfven var januariavtalet ett ideologiskt val hans parti tog – för rättsstaten, fria och oberoende medier, jämlikhet och för att ta tag i samhällsproblemen.

– Det var ett socialdemokratiskt val att bilda en regering som genomför så mycket socialdemokratisk politik som det går i ett läge med högermajoritet i Sveriges riksdag.

Löfven attackerade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att vilja montera ner välfärden.

– För mig är politik att se till att föräldrar kan köpa den där julklappen åt sina barn. Politik för mig är att se till att sjuksköterskan kan få fler kollegor. Socialdemokrati är att se till att ingen känner sig ensam inför stora problem.

Kritiserade Kristersson

Han pekade också finger åt M:s partiledare Ulf Kristersson och sade att han svikit sitt löfte om att aldrig samarbeta med SD. Löfven kallade Kristerssons tidigare hållning om att inte diskutera med SD ett taktiskt spel för att hålla ihop Alliansen. Statsministern tog upp löftet som Kristersson gav till Förintelseöverlevaren Hédi Fried.

– Att vända sig till en av de överlevande och säga att man inte tänker samarbeta och sedan göra det. Det är moraliskt förkastligt, säger han till TT efteråt.

I intervjun kritiserade han även Vänsterpartiet för att mer och mer ställa sig sida vid sida med M, KD och SD.

– Det har tyvärr gått väldigt fort. Ska det bli den modellen i framtiden kommer det att bli väsentligt svårare att styra landet.

Annons

I talet pratade statsministern också om att fokusera på snabb integration, samt om kamp mot kriminaliteten. Han sade att brottsligheten inte har med hudfärg och religion att göra utan med samhällsklass och gemenskap.

Löfven talade även om satsningar regeringen gjort på välfärden i kommuner och regioner, men att det ändå inte räcker. Därför kommer mer pengar, lovar han.

– Vi kommer inte att överge någon kommun, någon region, någon del av landet – och då krävs det att vi håller ihop.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons