Annons

"Då blir sporten väldigt liten och norsk"

Det ser ut att kunna bli många år av mästerskap utan ryska idrottare. För vissa sporter kan det resultera i en konkurrensmässig katastrof.
Skidor • Publicerad 15 januari 2020
Ivan Jakimusjkin (tvåa), Sergej Ustiugov (etta) och Alexander Bolsjunov (trea) ordnade en rysk trippel på 15 kilometer fristil i Toblach under Tour de Ski i december. Men det är osäkert om någon av dem kommer att få tävla på VM och OS de närmaste åren. Arkivbild.
Ivan Jakimusjkin (tvåa), Sergej Ustiugov (etta) och Alexander Bolsjunov (trea) ordnade en rysk trippel på 15 kilometer fristil i Toblach under Tour de Ski i december. Men det är osäkert om någon av dem kommer att få tävla på VM och OS de närmaste åren. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Det räcker med att ögna igenom totalställningen i världscupen för att förstå vad de ryska längdåkarna, framför allt på herrsidan, innebär för sporten. Ta bort världscupledaren Alexander Bolsjunov och totaltrean Sergej Ustiugov och det blir mer eller mindre norska mästerskapen av det hela med Norge på sex av de sju första platserna.

Efter internationella antidopningsorganisationen Wadas besked att man stänger av Rysslands anitdopningsorganisation Rusada – och därigenom även ryska idrottare – från OS och VM de kommande fyra åren, finns det därför en oro inom längdsporten.

Hoppas på rättvisa

Annons

Finländaren Iivo Niskanen ligger fyra i världscupen och är den som bryter den annars totala norskryska dominansen bland herrarna. Han tror inte att sporten skulle må bra av att tappa en så stark nation som Ryssland.

– Självklart ska de bästa åkarna vara med, och inte minst med tanke på att Ryssland är ett stort land och en viktig marknad för sporten. Därför önskar man att de får ha med sina idrottare. Men samtidigt, om man inte har skött saker tillräckligt bra och inte har följt reglerna, så går det inte att göra något åt saken. Förhoppningsvis blir det ett rättvist beslut i slutändan, säger Niskanen.

Ryssland har överklagat domen till idrottens skiljedomstol, Cas, och i nuläget verkar inte heller avstängningen omfatta världscupen. Men sporten skulle ändå drabbas hårt om Ryssland försvann från VM och OS, säger landets tyska herrtränare Markus Cramer. Även för damerna vore det ett problem – Ryssland har normalt sett ett starkt damlag, men den här säsongen saknas fyra åkare som har blivit gravida – men det är framför allt herrsporten som hotas, säger han.

– Det skulle inte vara särskilt intressant att följa sporten längre. Då blir det kanske bara intressant att följa den här sporten om man bor i Norge, säger Cramer.

"Tål vi nog inte"

Han är naturligtvis part i målet, men många håller med honom.

– De måste vara kvar. Ryssland är dessutom ett stort land så det är bra att ha med dem. Om vi tappar dem, då börjar den här sporten bli väldigt, väldigt liten. Väldigt liten och norsk, säger Calle Halfvarsson.

Den tidigare storstjärnan Petter Northug, i dag expert i norska TV2, tror inte ens att norrmännen hoppas på en sport utan rysk konkurrens.

– Det vore negativt om de försvann, vi behöver ha med de bästa ryska åkarna. Annars blir det en ännu större norsk dominans. Den dominansen har nästan blivit för stor redan. Så det tål vi nog inte, säger Northug.

Markus Cramer är allra mest ledsen över att det är de aktiva som drabbas, när det enligt honom inte är idrottarna som har felat.

– Det är någon som har gjort fel på förbundsnivå, i Sotji eller i Moskva eller var det nu är, och det är verkligen skit för idrottarna. De har inte gjort något fel och det är det som smärtar mig så mycket, säger Cramer.

Inväntar Cas-besked

Annons

Så vad kommer att hända? På internationella skidförbundet, Fis, vet man i nuläget inte och inväntar beskedet från Cas. Men Jakob Swanberg, som representerar Sverige i Fis medicinska kommitté, ser ett möjligt problem i att åkare får tävla i världscupen men inte på mästerskap.

– Jag kan förstå dem som reagerar på det. Det blir väldigt svårt att förhålla sig till att vissa åkare är avstängda i mästerskap och tävlar i världscup. Det skickar konstiga signaler. Och det som alla diskuterar är: Hur gör man för att få sporten ren utan att på något orättvist sätt utesluta de rena åkarna, så att inte de drabbas?, säger Swanberg.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons