Annons
Nyheter

Coronasmitta på fest – 70 blev sjuka

En vecka in i mars bedömde Folkhälsomyndigheten risken för spridning av covid-19 i samhället som måttlig. Den 7 mars samlas 100 personer för en fest i en villa utanför Stockholm – och 70 av dem blev sjuka, skriver .
Coronaviruset • Publicerad 10 april 2020
Publik inför Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping Arena 2019. Arkivbild.
Publik inför Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping Arena 2019. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Peter fyllde 60 år och tillsammans med maken Niklas bjöd han in till en stor fest hemma i villan. Då, den 7 mars, fanns ännu inga rekommendationer eller förbud i Sverige som pekade på att det skulle vara en dålig idé.

I Italien har premiärministern samma dag beslutat att isolera regionen Lombardiet i ett försök att stoppa smittspridningen. I Danmark går regeringen ut med en rekommendation om att stoppa tillställningar med över 1 000 deltagare. I Sverige hålls finalen av Melodifestivalen inför en livepublik om tiotusentals personer.

Annons

Av de 100 personer som deltar i Peter och Niklas fest blir 70 sjuka de efterföljande veckorna. Två personer läggs i respirator, en av dem är Niklas. Fyra gäster har testats och bekräftats ha corona, sex gäster har behövt andningshjälp av sjukvården.

– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger Peter till Dagens nyheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons