1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Corona sällsynt i globaliseringens skugga

Coronavirusets härjning har inte drabbat Afrika söder om Sahara, trots stor kinesisk närvaro på kontinenten.
En kinesisk förman övervakar ett vägarbete i den kenyanska mångmiljonstaden Nairobi. Arkivbild.
Foto: Khalil Senosi/AP/TT
En sköterska i Zimbabwe, omringad av hälsotjänstemän, vid en övning att hantera ett fiktivt coronafall i huvudstaden Harare.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ett självporträtt taget av studenten Khamis Hassan Bakari i Wuhan i Kina. Bakari, som kommer från Tanzania, är en av flera tusen afrikanska studenter som befinner sig i Wuhanregionen.
Foto: Khamis Hassan Bakari/AP/TT

Fallen är få, så vitt man vet, i afrikanska länder söder om öknen Sahara.

De flesta fallen rör ditresta personer, smittohärdar har inte fått fäste eller spridits. Ännu har inget dödsfall rapporterats.

– Den afrikanska regionen befinner sig på en armslängd avstånd, säger Bigsten, professor emeritus på institutionen för nationalekonomi på Göteborgs universitet. Han, liksom andra experter som granskar utvecklingen i Afrika, konstaterar att den sammanvävda världsekonomin med ökad rörlighet inte inkluderar Afrika helt ut.

Slapp finanskrisen

– Afrika är inte lika integrerad med omvärlden som andra kontinenter, det märktes till exempel under finanskrisen 2008–2009. Finanskrisen slog inte alls lika hårt mot afrikanska banker. Ekonomin var inte så inkorporerad i den globala ekonomin, vilket på ett sätt var en fördel då, fortsätter Bigsten som är specialiserad på utvecklingsekonomi.

Även Peter Stein, nationalekonom som noggrant följer utvecklingen i Afrika, ser avsaknaden av virusspridning som ett tecken på Afrikas plats i globaliseringens skugga. Även rörligheten, resandet har betydelse.

– Kontinenten har mindre turismströmmar än andra delar av världen, säger Stein.

Stora kinesiska investeringar

Ett land som de senaste tio-femton åren ökat sin närvaro drastiskt i många afrikanska länder är Kina. Uppskattningar gör gällande att det kan vara upp emot en miljon kineser, och fler än 1 000 kinesiska företag, kanske upp emot 10 000, som är verksamma söder om Sahara.

– Det rör sig ofta om stora infrastrukturella satsningar och råvaruutvinning. Men många från Kina som arbetar med projekten beblandar sig inte särskilt mycket med lokalbefolkningen, säger Bigsten.

– De som verkar i Afrika reser inte heller fram och tillbaka mellan kontinenten och Kina, utan stannar ofta en längre tid. Till skillnad från Europa och USA är inte tillverkningsindustrin, tjänsteverksamheten och turismen lika utbyggd i många afrikanska länder, fortsätter han.

Nationalekonom Peter Stein konstaterar att Kina är den största enskilda bilaterala handelspartnern med Afrika.

Många afrikanska studenter befinner sig samtidigt i Kina. Enligt Stein finns beräkningar på omkring 80 000 i Kina och upp emot 6 000 i den värst drabbade Hubeiprovinsen. Afrikanska länder har ställts inför svårigheten om evakuering vilket man hittills inte har genomfört.

– Flyg till och från Kina har ställts in, många länder har stoppat utbyte med Kina, säger han.

Befolkningspyramid en fördel

Stein ser vissa konkreta fördelar med att coronaviruset inte fått fäste i Afrika.

– Det ger afrikanska länder och enskilda organisationer möjlighet att bygga upp en infrastruktur om smittspridning bryter ut i stor skala, anser han.

– En fördel kan vara befolkningspyramiden. Medianåldern i Afrika söder om Sahara är 20 år, säger han. Viruset verkar drabba äldre värst.

Stein säger också att hälso- och sjukvårdssystem är underfinansierade, och att spårning av smitta kan vara bristfällig. Stein jämför med utbrotten av ebola, där människor misstrodde myndigheterna.

– Många tar inte till sig information. Det är viktigt att få med sig den typ av personer som man kan lita på, som byäldste eller religiösa ledare. Det såg vi exempel på under det dödliga ebolavirusets spridning.

Om afrikanska länder drabbas så kommer det få stora medicinska, politiska och ekonomiska konsekvenser, och ta resurser i anspråk för redan hårt ansträngda statsbudgetar. Dessutom förstärker det en redan stark politisk misstro.

Men redan under rådande förhållanden får coronaviruset ekonomiska konsekvenser för Afrika, genom bland annat färre investeringar och därmed mindre tillväxt, inte minst då Kina är en viktig ekonomisk länk. Globaliseringen tar stryk och länder i periferin drabbas, säger Stein.

Professor emeritus Arne Bigsten ser också en fara i snabb spridning:

– Om smittan drabbar Afrika så kan det få drastiska effekter. En spridning kan då gå fort, säger Bigsten och nämner städer som Nairobi, Lagos eller Johannesburg, tätbefolkade mångmiljonstäder där en smittospridning kan få allvarliga följder.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.