Annons

Corbyn avgår – men inte än

Labour går mot sitt sämsta val på många årtionden, och partiledaren Jeremy Corbyn säger nu att han inte kommer att vara Labours ledare vid nästa val.
Storbritannien • Publicerad 13 december 2019
Labourledaren Jeremy Corbyn håller sitt tal i sin valkrets i Islington i norra London.
Labourledaren Jeremy Corbyn håller sitt tal i sin valkrets i Islington i norra London.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Jeremy Corbyn tänker fortsätta som ledare för det socialdemokratiska partiet under den period av eftertanke som nu krävs efter valförlusten. Däremot sitter han inte kvar till nästa val. Det säger han i ett tal i hemvalkretsen Islington.

Labourledaren vill inte ge något datum för när han ska ge plats åt en ny ledare.

Annons

– Jag kommer att diskutera det med mitt parti och säkerställa att det blir en process där vi kan reflektera över resultatet och hitta en politik som kan ta partiet framåt.

Corbyn höll sitt tal inför trogna anhängare strax före halv fyra på natten, lokal tid. Han hade då blivit hårt ansatt av politiker inom partiet, som i flera fall krävt partiledarens avgång. Själv skyllde han valförlusten på brexit.

– Brexit har polariserat den normala politiska debatten och det har påverkat Labours resultat, sade han.

"Han borde avgå"

Talet imponerar inte på alla partianhängare. Ruth Smeeth, som i BBC:s radiosändning besviket konstaterade att hon förlorat sin valkrets Stoke-on-Trent North, är arg på sin partiledare.

– Vad han gjort är förödande. Det handlar inte bara om partiet, utan om hela landet. Folk lider och har det oerhört jobbigt under det konservativa styret. Och trots det förlorar vi. Det är hans val och hans politik och hans osäkra besked som ligger bakom. Han borde avgå. Han skulle ha avgått för många, många månader sedan, säger hon.

Stoke-on-Trent North hade varit Labourfäste sedan det skapades 1950, ett av många klassiska arbetardistrikt som nu inte ville rösta för ett parti som var vagt i brexitfrågan.

– De nåddes av budskapet att Labour försöker stoppa brexit, säger Gareth Snell, som kandiderade för Labour i Stoke-on-Trent Central, till BBC, men såg ut att förlora den plats Labour haft i 69 år.

– Det skulle vara fel av mig att inte nämna att Jeremy Corbyns namn har kommit upp när vi knackat dörr, vissa gillar honom verkligen, andra ogillar honom innerligt, och det har skrämt bort dem, säger han.

Sämsta valet sedan 1935

Jenny Chapman, som förlorade platsen i parlamentet för Darlington, sade i BBC:s valvaka i radio att hon är djupt besviken.

– Självklart. Vi misslyckades med att ge väljarna det de ville ha. Nu tror jag att vi måste fokusera på hur i hela världen vi kan reformera partiet. Vi har gång på gång svikit folket och det får inte hända igen.

Annons

De preliminära siffrorna pekar på att Labour får sämre siffror än på många årtionden, och det minsta antalet mandat i parlamentet sedan 1935.

Vallokalsundersökningen från de stora tv-bolagen gav partiet bara 191 platser i underhuset, mot de 242 partiet haft före valet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons