CL tillbaka efter vintervila – det här gäller

Fotboll Artikeln publicerades
Fortsätter Erling Braut Haalands Champions League-succé – tidigare i Salzburg, nu i Dortmund? Arkivbild.
Foto: Martin Meissner
Fortsätter Erling Braut Haalands Champions League-succé – tidigare i Salzburg, nu i Dortmund? Arkivbild.

Gruppspelet rundades av i december.

Nu – drygt två månader senare – återupptas kampen om att få vara ett av lagen på finalarenan i Istanbul.

Vad det handlar om? Champions League, så klart.

Den 10–11 december spikades vilka klubbar som tog sig vidare från gruppspelet. Ett dygn senare bestämdes – via lottningen i Nyon – allas första stopp på vägen till finalarenan i Istanbul, Turkiet.

Här är vad som gäller när klubblagsturneringen drar i gång efter vintervilan.

+ Ny succé för Haaland?

Erling Braut Haaland gjorde målsuccé för Salzburg och skickade in hela åtta mål i gruppspelet. Målstimmet tog dock inte klubben vidare – men den norske 19-åringen får fortsätta spela i turneringen efter att ha bytt till Bundesligaklubben Dortmund. Där har det också blivit succé med åtta mål på fem matcher. Han började med tre i första, två i andra, två i tredje och i senaste – segern mot Frankfurt – satte han dit en boll.

+ Comeback för Neymar?

Paris SG har tagit med brasilianaren Neymar i truppen till bortamötet med Dortmund. Stjärnan har missat klubbens fyra senaste matcher på grund av skada och bör väl i och med resan till Tyskland vara aktuell för spel.

+ Intressanta dueller?

Vissa matcher sticker ut som extra intressanta. Det blir stjärntätt i Real Madrids möte med Manchester City. Ett City som för övrigt har stängts av från Champions League-spel de kommande två åren för att ha brutit mot Uefas finansiella regler. Dessutom får Emil Forsbergs Leipzig mäta krafterna mot Tottenham, precis som Chelsea får göra mot ett mer rutinerat Bayern München.

+ Fortsatt spansk dominans?

Fem raka finaler med spanska klubblag som vinnare, det var en trend som Liverpool lyckades bryta i fjol. Frågan är om det var en tydlig brytpunkt eller bara tillfälligt... Fyra La Liga-klubbar är fortfarande med i spel och de två mest framgångsrika klubbarna, Real Madrid och Barcelona, spelar mot Manchester City respektive Napoli.

+ Ny triumf för Liverpool?

Premier League-klubben Liverpool lyckades inte 2017–2018 men fick trots allt en snabb finalrevansch – och vann i fjol. Segern mot ligakonkurrenten Tottenham gjorde att klubben satte stopp på den spanska dominansen med fem raka titlar (Real Madrid fyra, Barcelona en). Kan det engelska laget nå finalen igen? Kan de få lyfta pokalen för andra säsongen i rad? Sett till ligasäsongen – där de är obesegrade efter 26 matcher – är det mycket möjligt att tränaren Jürgen Klopp & Co lyckas igen. Första stoppet: Atlético Madrid.

+ Hur är vägen till Istanbul?

Två matcher per speldag, det är upplägget av Champions Leagues åttondelsfinaler. Det blir två matcher på tisdagskvällen, två på onsdag – och så fortsätter matcherna under nästa vecka och när returerna avgörs i mars. Övriga speldatum: Kvartsfinaler 7–8 och 14–15 april, semifinaler 28–29 april och 5–6 maj.

+ När och var är finalen?

Den 30 maj i Istanbul, Turkiet. Då avgörs finalen – och givetvis är det klubbarnas målsättning att få vara ett av lagen som ska få göra upp om den åtråvärda trofén.

Fakta

Fakta: Champions Leagues åttondelsfinaler

Tisdag: Atlético Madrid–Liverpool, Dortmund–PSG.

Onsdag: Atalanta–Valencia, Tottenham–Leipzig.

25 februari: Chelsea–Bayern München, Napoli–Barcelona.

26 februari: Lyon–Juventus, Real Madrid–Manchester City.

Returerna spelas 10–18 mars. Kvartsfinaler 7–8 och 14–15 april, semifinaler 28–29 april och 5–6 maj. Final 30 maj.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Champions Leagues åttondelsfinaler

2019: Liverpool.

2018: Real Madrid.

2017: Real Madrid.

2016: Real Madrid.

2015: Barcelona.

2014: Real Madrid.

2013: Bayern München.

2012: Chelsea.

2011: Barcelona.

2010: Inter.

Visa mer...