unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fortsatt oro i Chile trots presidentursäkt

Tusentals människor fyllde gatorna i chilenska städer när en två dagar lång generalstrejk inleddes.
Politiska eftergifter och en ursäkt från president Sebastián Piñera räckte inte för att stoppa protesterna, som har lett till 18 dödsfall.
Även om onsdagens protester var lugnare än tidigare sattes vattenkanoner in mot demonstranter i Chiles huvudstad Santiago.
Även om onsdagens protester var lugnare än tidigare sattes vattenkanoner in mot demonstranter i Chiles huvudstad Santiago.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

"Chile har vaknat", löd texten på ett plakat i centrala Chile där demonstrationerna till största delen gick lugnt till även om polisen använde vattenkanoner mot demonstranter. Ett 20-tal organisationer har utlyst en två dagar lång proteststrejk med krav på att undantagstillståndet upphävs och militären dras tillbaka.

Även koppargruvarbetarfacket FTC anslöt sig till en början till strejken med följd att det statliga gruvbolaget Codelco, världens största kopparproducent, meddelade att en av dess gruvor stängts och ett smältverk tvingats dra ner produktionen. Senare meddelade FTC att de avbryter sin strejk efter förhandlingar med regeringen.

Fyraåring dog

Chile, vanligen ett av de mest stabila länderna i Latinamerika, har skakats av våldsamma protester som krävt 18 människors liv. Ett av de senaste offren är en fyraårig pojke som dog i tisdags när en berusad förare körde in i en grupp demonstranter. Utöver det har närmare 270 människor skadats och runt 1 900 gripits.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Protesterna utlöstes av höjda biljettpriser i kollektivtrafiken men växte i styrka, och kom att rikta sig mot landets ekonomiska politik och växande klyftor i samhället.

Chiles president Sebastián Piñera förklarade till en början att landet "var i krig mot en mäktig fiende". Han utlyste i helgen undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud och militären fick ansvar för att hålla ordning på gatorna.

Bad om ursäkt

I tisdags bytte han taktik och förklarade sig redo att samarbeta med oppositionen för att nå en uppgörelse i sociala frågor. Han lovade också höjda minimilöner, höjd grundpension och sänkt eltaxa.

Han bad även nationen om ursäkt för att ha misslyckats med att hantera de sociala svårigheter som har lett till oroligheterna i landet.

– Jag erkänner bristen på insikt och jag ber om ursäkt till mina landsmän, sade Piñera från presidentpalatset i Santiago.

Trots det fortsatte människor att demonstrera på onsdagen, även om protesterna den här veckan allmänt har avlöpt lugnare än i förra veckan då vandalisering och plundring förekom.

Läs mer

Centrum: Systrar öppnar ny butik i Borås

Borås

Centrum: Systrar öppnar ny butik i Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt.

Boråskvinna kan ha försvunnit med dotter – pappan: ”Jag är helt maktlös”

Borås

Boråskvinna kan ha försvunnit med dotter – pappan: ”Jag är helt maktlös”

En kvinna från Borås är misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Brott: Inbrottsvåg över Sjuhärad i helgen: ”Bryter upp fönster”

Nyheter

Brott: Inbrottsvåg över Sjuhärad i helgen: ”Bryter upp fönster”

Samma gärningsmän kan ligga bakom dåden.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Sport: Grekiska toppklubbar på jakt efter Elfsborgsstjärnan

Inför Elfsborg–Häcken

Sport: Grekiska toppklubbar på jakt efter Elfsborgsstjärnan

Simon Olsson har växt ut till en nyckelspelare på mittfältet – kan stå näst på tur att lämna.