Chefen är vice vd – har dragit in 14 miljoner från Borås stad

Borås stad har betalat över 14 miljoner kronor till företaget Nya livet Fritsla AB.
Vice vd i företaget är Mehri Damani – som även är chef på kommunens sociala omsorgsförvaltning.
– Är du polis? Vem har gett dig rätt att undersöka mig, säger Damani till BT.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 26 april 2020 • Uppdaterad 26 september 2022
Nya livet Fritsla – där Mehri Damani sitter som vice vd och styrelseledamot – gjorde omedelbart mångmiljonvinster efter starten 2015.
Nya livet Fritsla – där Mehri Damani sitter som vice vd och styrelseledamot – gjorde omedelbart mångmiljonvinster efter starten 2015.Foto: Lars-Åke Green

BT försöker upprepade gånger få besked från Borås stad om enhetschef Mehri Damani fyllt i blanketten om bisyssla. Men Magnus Stenmark, chef för sociala omsorgsförvaltningen, undviker att svara när det gäller just Damani. Efter påstötningar är det istället mellanchefen Richard Brevik som återkommer.

I ett mejl skriver han: ”I och med att Mehri under samtalet var helt ärlig och bedyrade att hon inte hade någon aktiv roll i bolagen så bedömde jag att hon inte behövde fylla i blankett för bisyssla.”

Företaget startade 2015, i samband med den stora flyktingkrisen.

”"Va? Vem har sagt att jag får det?””

Verksamheten gick ut på att ta emot ensamkommande flyktingbarn i olika former av omsorg. Tidigare samma år arbetade Mehri Damani i Borås stad som socialsekreterare.

– Jag gick från sociala jouren till att starta egen verksamhet.

2016 och 2017 hade företaget en total nettoomsättning på 37 miljoner kronor och gjorde över 7 miljoner i vinst. Firman hade då runt 20 anställda.

Mehri Damani är vice vd och styrelseledamot, och har signerat samtliga av företagets årsredovisningar.

Hösten 2018 sökte Damani på nytt jobb i kommunen, eftersom bolagets verksamhet krympte.

– Vi har lagt ner den delen av företaget som jag arbetade i, för det finns inga barn som placeras på vårt hem för vård och boende (HVB).

Hon står också som vice vd och styrelseledamot i två andra bolag. Det ena ska hennes man ha hjälpt en annan person att starta, men inte heller det ska ha någon verksamhet.

– Det andra är ett skalbolag. Det var revisorn som sa att vi skulle ha ett moderbolag. Det är komplicerat.

”Jag visste inte att det var av vikt. Jag är ingen jurist, jag är socionom”

Hon betonar att hon inte har någon lön från bolaget.

– Jag står som föreståndare för ett HVB-hem som inte finns. Alla barn flyttade i september 2018, då sökte jag jobb i Borås stad. Företaget kunde inte betala min lön.

Men transaktionerna från Borås stad till företaget Nya livet Fritsla AB fortsatte efter att Mehri Damani började sin anställning som enhetschef i sociala omsorgsförvaltningen Borås stad i november 2018.

– Va? Vem har sagt att jag får det?

Hon blir upprörd över frågorna om hennes dubbla roller.

Siffror BT tagit fram visar dock svart på vitt hur kommunen fortsätter betala pengar till bolaget även efter att Damani börjar jobba åt Borås stad. Hittills i år är det 163 000 kronor, i fjol närmare 800 000 kronor.

”Jag har ingen aning om hur det här påverkar Borås stad”

Om bokföringen redovisas per månad framgår det att i december, månaden efter Mehri Damani började som chef i kommunen, fick bolaget Nya livet Fritsla AB 132 000 kronor.

I januari året efter gick 161 000 kronor från individ- och familjeomsorgsförvaltningen i kommunen till bolaget där Damani är vice vd. De fyra följande månaderna låg summan på drygt 80 000 kronor i månaden, för att därefter sjunka till ungefär hälften.

– Pengarna som kommer in går inte i min ficka. Bolaget måste betala familjehemmen, vi har skatter, omkostnader och revisor.

Mehri Damani är enhetschef inom sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad.
Mehri Damani är enhetschef inom sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad.Foto: Lars-Åke Green

Mehri Damani menar att hon varit ärlig mot sina chefer. Hon anser att det saknar betydelse att hon är vice vd och styrelseledamot i bolaget.

– Jag säljer ingenting till Borås stad. Jag jobbar inte i bolaget.

Vad berättade du för din chef om bolagets affärer med Borås stad?

– Det är inte specifikt för Borås stad. Vi har varit familjehem och HVB för hela Västra Götaland.

Men du berättade inte att bolaget också gjorde affärer med Borås stad?

– Jag visste inte att det var av vikt. Jag är ingen jurist, jag är socionom.

Ser du inget problem med att du samtidigt är chef i Borås?

– Jag har ingen aning om hur det här påverkar Borås stad. Jag har ingenting med företaget att göra. Företaget har inte haft några vinster, jag inte alls koll på om vi har kunnat betala våra familjehem. Jag vet inte ens om min man har inkomst därifrån.

”Det hade jag ingen aning om”, säger verksamhetschef Richard Brevik om Borås stads affärer med Damanis företag.
”Det hade jag ingen aning om”, säger verksamhetschef Richard Brevik om Borås stads affärer med Damanis företag.Foto: Lars-Åke Green

Damani hänvisar frågor om företaget till sin make.

– Jag vet inte, han ansvarar för den delen som sköter familjehemmen. Jag har inte koll på det.

Sedan uppger hon att företaget har ett uppdrag från Borås.

– Om jag har gjort något fel, då får jag rätta till det.

BT ringer upp verksamhetschef Richard Brevik och frågar om han känner till att Borås stad även har affärer med bolaget där Mehri Damani är vice vd och styrelseledamot.

– Det hade jag ingen aning om. Det borde hon ha talat om. Det enda jag kan säga är att vi får titta vidare på detta.

Anne BengtssonSkicka e-post
Jonas EkelundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.