Byggnads vill slå tillbaka machokulturen
Rapporten som presenteras under torsdagen har genomförts av Sifo på uppdrag av fackförbundet Byggnads. Den visar bland annat att 8 av 10 tjejer anser att det finns en machokultur vid utbildningen, 6 av 10 killar anser samma sak medan endast 4 av 10 lärare anser det.
– Det saknas samsyn, och det borde vara en tillräcklig väckarklocka för att något borde göras, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Rapporten visar också att många tror att en hård jargong och mansdominansen gör att få kvinnor söker sig till yrket.
Små saker påverkar
Kristina Gustafsson, som tog examen som betongarbetare för ungefär ett år sedan, reagerade ofta på hur lärarna sade saker som "kom igen grabbar".
– Trots att vi tjejer också var där. Det kunde jag störa mig på, och det påpekade jag flera gånger. Och det var lite som att tjejerna inte fick samma kontakt med lärarna, som alla var män.
Sådana till synes små saker kan göra mycket för helhetsintrycket, säger Kristina Gustafsson, som i dag är betongarbetare på ett mellanstort företag.
– Här är det mer "god morgon grabbar, och tjejer". Bara sådant gör att man känner sig inkluderad.
Eget omklädningsrum
Hon påpekar också att det inte ska vara upp till henne att säga ifrån, det bör vara en självklarhet att kvinnor känner sig inkluderade på arbetsplatsen.
– Det är viktigt att arbetsplatserna är anpassade också efter kvinnor. Här gav de mig direkt ett omklädningsrum med separat nyckel exempelvis. Sådant gör att man känner sig trygg och att man vet att man har stöd.
Johan Lindholm säger att Byggnads sedan flera år tillbaka arbetar intensivt för att få en byggbransch fri från diskriminering och trakasserier.
– Det funkar inte att ha en kultur där många känner sig ovälkomna. Vi måste sätta press på de här frågorna för att få en mer jämställd bransch.