Annons

Brytning av lyx-isbitar stoppas

Norge • Publicerad 12 maj 2019
Isbitar med norsk glaciäris skulle säljas till barer runt om i världen. Men en norsk kommun sätter stopp för planerna. Arkivbild.
Isbitar med norsk glaciäris skulle säljas till barer runt om i världen. Men en norsk kommun sätter stopp för planerna. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Det blir ingen brytning av lyxiga isbitar från glaciären Svartisen i Nordnorge. Meløy kommun har sagt nej till företaget Svaice som ville bryta iskuber för att sälja till lyxbarer världen över, rapporterar norska public sevicebolaget .

Beslutet tidigare i veckan innebär slutet på en fyra år lång strid.

Annons

Upp till 3 600 kubikmeter om året ville Svaice hämta och sälja till restauranger och barer i bland annat New York och Dubai. Priset: 100 kronor styck. Företagets grundare Geir Ludvik Olsen har investerat tolv miljoner norska kronor i projektet som nu går i stöpet.

Motståndarna har bland annat hänvisat till att klimatförändringar redan innebär ett hot mot glaciärerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons