Annons

Brynäs vann efter rysare

Brynäs hade länge sämst powerplay i SHL. Nu är man seriens allra hetaste i spelformen:
Ishockey • Publicerad 7 december 2019
Brynäs fick jubla hemma mot Växjö.
Brynäs fick jubla hemma mot Växjö.Foto: Mikael Fritzon/TT

Att powerplay och boxplay har stor betydelse i ishockey vet alla men sedan ska man få det att fungera också och det misslyckades Brynäs mestadels med i inledningen av serien. Efter tolv spelade matcher hade man endast tre futtiga mål på powerplaykontot och ett spel som spretade åt alla håll när man fick chansen med fler spelare på isen.

Men i slutet av oktober vände allt och nu har Gävlelaget i och med en anmärkningsvärd förändring fyrdubblat sin powerplayskörd med tolv powerplaymål på de tolv senaste matcherna.

Annons

Två av dessa kom på lördagen mot gästande Växjö, det första i spel fem mot tre och det andra i spel fem mot fyra.

"Mer noggranna"

En orsak till succén stavas kartläggning av motståndarna, konstaterar Emil Molin som värvades från Malmö till Brynäs den 22 oktober och nu har spelat tio matcher för sin nygamla klubb.

– Scoutingen har blivit mycket bättre. Vi är mer noggranna där nu och pratar mer powerplay än de kanske gjorde innan jag kom. Och nu börjar det klicka. Vi sätter oss ner och går igenom vad vi ska göra och försöker följa den planen så gott det går, säger Molin.

Att spelarna har ett särskilt intresse för powerplay är viktigt.

– Det är klart att tränarna har stor del i att det funkar, men det spelar ju ingen roll vad tränarna står och tjatar om att man ska titta på video och grejer om inte intresset finns hos spelarna. Sedan kan man såklart inte vara robotar där ute och bestämma innan exakt hur man ska spela utan man måste kunna läsa situationerna och lita på våra "skills". I dag blev första målet precis som vi ville ha det.

TT: Vad hade ni scoutat på Växjö där?

– Det vill jag inte säga i media sådär specifikt, men det är väl som mot alla lag, att flytta pucken fort, ta många skott, ha mycket folk framför mål, slå in lite returer och sådana grejer samt vinna tillbaka puckarna. Det kan jag säga utan att gå in på detaljer.

Omdiskuterat domslut

Det första powerplaymålet, i spel fem mot tre, gjordes med enbart forwards på isen där spelskicklige Nicklas Danielsson agerade point och rutinerat styrde spelet som en back annars ofta gör.

När Brynäs kvitterade till 2–2 i fem mot fyra en stund senare var det i stället backen Victor Söderström som agerade point.

Vad som passar bäst när avgörs av motståndet och läget, men det var nära att det inte blev någon seger för Brynäs trots det glödheta powerplayspelet. Gävlelaget släppte in ett mål bakåt i sitt eget powerplay i första perioden, hamnade i underläge 2–3 i mittenakten och kvitterade till 3–3 först under andra halvan av tredje perioden samt hade minst sagt tur med domslutet i slutminuterna.

Annons

Med bara 1.48 kvar av den tredje perioden skickade Växjöcentern Emil Pettersson in pucken mellan benen på Samuel Ersson.

Brynäsmålvakten trodde att han hade ett fast tag om pucken och det trodde uppenbarligen även den domare som blåste av spelet ovanligt tidigt samtidigt som pucken gled vidare ner mot och över mållinjen.

"Förtjänar flyt"

– Vi kunde ha åkt hem med en minisvit på nio raka poäng om inte domaren hade panikblåst där, sade Växjötränaren Sam Hallam minst sagt irriterat efter att hans lag förlorat i den förlängning som följde på blåsningen.

Brynäs Emil Molin förstår irritationen:

– Jag vill inte stå och hänga någon domare då det är svåra situationer för dem, men samtidigt, hade jag spelat i Växjö hade jag blivit lika irriterad, där hade vi marginalerna på vår sida. Men flyt förtjänar man kanske, det var skönt att vara på rätt sida den här gången.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons