Annons

Bröderna Bø tror på Stina Nilsson

Stina Nilsson kommer att lyckas med bytet från längd till skidskytte.
Det tror de norska stjärnbröderna Bø.
Skidskytte • Publicerad 1 april 2020
Stjärnorna inom skidskyttet tror att Stina Nilsson kommer att lyckas i sin nya gren. Arkivbild.
Stjärnorna inom skidskyttet tror att Stina Nilsson kommer att lyckas i sin nya gren. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Beskedet slog ner som en bomb för en dryg vecka sedan då Stina Nilsson meddelade att hon från och med nu satsar på skidskytte.

Att en regerande OS-guldmedaljör i sprint byter sport ses som en prestigeförlust för längdåkningen, men hon tas emot med öppnar armar av de norska bröderna Johannes Thingnes och Tarjei Bø, som dominerar skidskyttet.

Annons

– Det är väldigt spännande. Nilsson är en stor stjärna som kommer att skapa ännu mer uppmärksamhet för vår sport, säger Tarjei Bø till VG och fortsätter:

– Övergången visar att hon är orädd och offensiv och det är två av de viktigaste egenskaperna för att lyckas med skjutningen.

Som Herrmann

Johannes Thingnes Bø jämför Stina Nilsson med tyskan Denise Herrmann, som tog ett OS-brons i stafett i längd i Sotji 2014 innan hon bytte till skidskytte några år senare och vann jaktstarten i VM i Östersund i fjol.

Han tror också att sprintbakgrunden ger Stina Nilsson en fördel jämfört med andra längdåkare. Skidskyttets skidåkning med snabba korta sträckor mellan skjutstationerna då man måste varva ner påminner om sprinttävlingarnas upplägg.

– I sprint är det kval, kvartsfinal, semifinal och final. Det är i alla fall den tävlingsformen inom skidåkningen som är mest jämförbar med skidskytte.

Wierer positiv

Även Dorothea Wierer, som tog två guld och två silver i senaste VM, välkomnar Stina Nilsson till skidskyttet.

– När jag fick höra att hon skulle komma till oss blev jag verkligen jätteglad, säger italienskan till Expressen.

Hon säger att skyttet blir den stora utmaningen för Nilsson, men att svenskan nog är rustad för den mentala biten:

– Stina har visat att hon har ett starkt psyke i längdåkning, och lyckas hon behålla det kan hon bli framgångsrik i skidskytte också.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons