Annons

May sparkar försvarsministern efter läcka

Den brittiske försvarsministern Gavin Williamson har fått sparken av premiärminister Theresa May.
Detta efter en utredning om en läcka till medierna om att olika ministrar är oroade över att den kinesiska telekomjätten Huawei får vara del i den brittiska utbyggnaden av nät för 5G-teknologi.
Storbritannien • Publicerad 1 maj 2019
Den brittiske försvarsministern Gavin Williamson har fått sparken. Arkivbild.
Den brittiske försvarsministern Gavin Williamson har fått sparken. Arkivbild.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Enligt May har en utredning tagit fram trovärdiga bevis om att Williamson ligger bakom läckan, som berör uppgifter som dryftats vid möten i Storbritanniens nationella säkerhetsråd.

"Det här är en extremt allvarlig sak", skriver May.

Annons

Hon betonar att samtal under rådets möten måste förbli hemliga för att skydda landets intressen och att hon måste ha full tilltro till rådets ledamöter. Enligt BBC har May, enligt ett uttalande från hennes kansli, "förlorat förtroendet" för Williamsons förmåga att tjänstgöra i sin roll.

I ett skriftligt svar till premiärministern vidhåller Gavin Williamson sin oskuld i frågan.

"Jag nekar bestämt till att jag på något vis var inblandad i denna läcka och jag känner mig förvissad om att en grundlig och formell utredning skulle ha gett mig upprättelse", skriver han.

Flera länder har stoppat inköp av utrustning från Huawei på grund av misstankar om spionage och säkerhetshot.

I december uttryckte Williamson till The Times öppet sin oro över det kinesiska bolagets inblandning när Storbritannien går över till 5G-nät.

Han ersätts nu som försvarsminister av Penny Mordaunt, som varit biståndsminister. Hon ersätts i sin tur av Rory Stewart, som varit minister med ansvar för landets fängelser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons