Sprängd strippklubb känd av polisen

Brand Artikeln publicerades
En strippklubb totalförstördes i ett sprängdåd i Örebro natten till onsdag.
Foto: Pontus Stenberg/TT
En strippklubb totalförstördes i ett sprängdåd i Örebro natten till onsdag.

En strippklubb i centrala Örebro totalförstördes i ett sprängdåd natten till onsdag.

Polisen misstänker att det var ett riktat dåd inom den kriminella miljön. En man har anhållits.

Byggnaden, som ligger i ett industriområde i de norra delarna av centrala Örebro, stod i full brand vid tretiden på natten. Senare framkom att branden orsakats av någon form av sprängladdning. Så vitt myndigheterna vet har ingen person kommit till skada.

Polisen har sedan tidigare haft anledning att bevaka lokalen och personer som varit verksamma där har lagförts för bland annat penningtvätt, narkotika- och vapenbrott.

"För att skrämmas"

– Vi har under flera års tid kunnat konstatera att det i den här lokalen har vistats individer med kriminella kopplingar som begått kriminella handlingar, säger lokalpolisområdeschef Annika Laestadius i en tv-intervju med Nerikes Allehanda.

– Därför är vi helt övertygade om att brottet som skett riktats mot någon individ, eller några, för att skrämmas.

En man greps under morgonen och anhölls senare som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Han är i 50-årsåldern, rapporterar . Det framgår inte vilket brott han misstänks för, men polisen utreder för närvarande händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisens bombskydd var också på plats under morgonen för att säkerställa att det inte fanns ytterligare sprängladdningar i närområdet, vilket det inte fanns.

Bred utredning

Brottet betecknas av polisen som en särskild händelse, vilket innebär att polisregionen får förstärkta resurser.

Elisabeth Anestad, chef för Örebropolisen, säger att man arbetar brett i utredningen. Det tros inte föreligga någon fara för allmänheten i övrigt. Däremot vill man vara sparsamma med uppgifter för att inte orsaka ytterligare våldshandlingar.

– Jag tror att det är viktigt att inte låsa sig vid grupperingar och berätta att det var den ena eller den andra gruppen. Det är sådant som kan leda till hämnd eller vedergällningar. Men den oron är inte särskilt stor just nu, säger Anestad till NA i tv-sändningen.