Rapport: Brottsoffer avråds från att anmäla
– Vi har intervjuat myndighetspersoner och personer som stöttar brottsoffer och vittnen. Och särskilt inom relationsvåld och i socialt utsatta områden så känner vissa av dem att det är svårt att rekommendera brottsoffer att gå till polisen för att de tvivlar själva på rättsväsendets förmåga att lösa brotten, säger Johanna Skinnari, projektledare vid Brå, till .
Justitieminister Morgan Johansson (S) har inte hört talas om fenomenet.
– Jag känner inte igen det, men om det skulle vara så, så är det något som vi verkligen måste ta i. Därför att attityden från samhället måste hela tiden vara att man som medborgare ställer upp och berättar vad man har varit med om och att man anmäler brott, säger han till Ekot.
Brå har på regeringens uppdrag studerat övergrepp i rättssak och så kallad tystnadskultur – där personer som bevittnat eller utsatts för brott skräms till tystnad under rättsprocessen – och hur den problematiken kan motverkas.
Därför borde domstolarna lägga större vikt vid vad vittnen och brottsoffer säger tidigt i en polisutredning, anser Brå.
I dag väger det som sägs under domstolsförhandlingen tyngst, trots att personen som lämnat ett vittnesmål då kan ha ändrat sina uppgifter som en följd av påverkan. Brå föreslår därför att rättsprocessen måste gå snabbare.