GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Botswanas politiska stabilitet sätts på prov

En kvinna förbereder sig för att lägga sin röst i en vallokal i Botswanas huvudstad Gaborone under onsdagen.
En kvinna förbereder sig för att lägga sin röst i en vallokal i Botswanas huvudstad Gaborone under onsdagen.
Foto: Jerome Delay/AP/TT

Botswanas demokratiska parti (BDP) – som styrt landet oavbrutet sedan självständigheten 1966 – står inför sin svåraste utmaning hittills när botswanierna i dag går till valurnorna.

Partiet har skakats av interna splittringar sedan den inflytelserike expresidenten Ian Khama tidigare i år lämnade BDP efter en bitter strid med sin efterträdare Mokgweetsi Masisi. Khama har bland annat anklagat Masisi för en auktoritär ledarstil.

Splittringen har inneburit ett nytt bakslag för det statsbärande partiet, som i 2014 års val för första gången misslyckades med att få egen majoritet i parlamentet.

Khama har nu ställt sig bakom oppositionsalliansen UDC inför onsdagens val och uppmanar väljarna att sparka ut BDP från makten.

Botswana beskrivs ofta som en framgångssaga med politisk stabilitet och en relativt välfungerande demokrati. Regeringspartiet har dock kritiserats för auktoritära tendenser.

Läs mer