Annons

Femling om skyttekollapsen: "Inte godkänt"

16 bom totalt för de fem svenska åkarna i herrarnas sprint i Östersund.
Och inte en enda topp 25.
Skidskytte • Publicerad 1 december 2019
Sebastian Samuelsson hade en tung dag på vallen – precis som övriga svenskar.
Sebastian Samuelsson hade en tung dag på vallen – precis som övriga svenskar.Foto: Anders Wiklund/TT

Säsongens individuella tävlingar började som fjolårssäsongens slutade: med Johannes Thingnes Bø överst på prispallen. Den norska suveränen vann trots en bom i sitt första skytte herrarnas sprint i Östersund. Tvåa blev hans bror – Tarjej Bø, 19 sekunder bakom medan ryssen Matvej Jelisejev blev trea.

Där bakom fick man gå långt ner i resultatlistan för att hitta ett blågult namn. Bäste svensk åkare blev Sebastian Samuelsson på 27:e plats. Han låg femma efter att ha skjutit fullt i första skyttet, men fick tre bom i stående och kom i mål en och en halv minut efter Johannes Thingnes Bø.

Samuelsson less

Annons

– Jag lyckades inte riktigt sätta skotten, och när jag börjar bomma blir det ännu kämpigare. Det är ju tråkigt, man känner att man är på väg att göra en bra tävling och så börjar man bomma, det är klart man blir lite less, säger Sebastian Samuelsson.

Och skyttet strulade för samtliga svenska åkare. Martin Ponsiluoma bommade fem skott, Jesper Nelin fyra och Peppe Femling och Torstein Stenersen två var. Totalt 16 bom på fem åkare med två skytten vardera.

– Det är inte godkänt någonstans, det är standard Östersundsvindar i dag och det borde vi kunna dra nytta av, säger Peppe Femling.

När Jesper Nelin får höra att det totalt blev 16 bom för svenskarna säger han:

– Oj.

TT: Peppe gav er som lag inte godkänt.

– Det håller jag med om, absolut. Vi har allihop skjutit bättre de senaste månaderna och sedan när det kommer en tävling skjuter alla dåligt, det är jäkligt trist. Men ja, det är bara att ta nya tag, säger Nelin.

Hans tre bom i liggande var ett frågetecken för honom själv.

– Jag måste analysera med coacherna om vad som händer. Jag fick kämpa ganska mycket i stå, men där är det ändå godkänt (en bom). Men pannbenet packade ihop lite efter tre bom i liggande.

"Är så där ibland"

Sebastian Samuelsson ursäktar heller inte skytteresultatet.

Annons

– Vinden kommer och går. Det var tuffa förhållanden igår, men då sköt jag ju bra. Det är så där ibland, säger han men konstaterar att dagens skytte inte nödvändigtvis är ett formbesked inför säsongen.

– Det går upp och ned. Jag tror inte man ska dra för stora växlar av det här, det är alltid speciellt med premiärnerver. Nu är vi igång och får blicka mot nästa tävling, säger han.

Gårdagens glädje var som bortblåst. Men de två pallplatserna från premiärdagen – segern i singelmixedstafett och tredjeplatsen i mixedstafett, gav åtminstone något positivt att ta med sig från helgen.

– Den väger upp lite för i dag, säger Jesper Nelin.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons