Annons

Över 20 döda i strider i norra Mexiko

Eldstrider mellan misstänkta drogkartellmedlemmar och poliser har rasat i en ort i norra Mexiko under helgen – och 21 personer har dödats.
Mexiko • Publicerad 1 december 2019
Borgmästarkansliet i Villa Unión, med sönderskjuten fasad efter helgens eldstrider.
Borgmästarkansliet i Villa Unión, med sönderskjuten fasad efter helgens eldstrider.Foto: Gerardo Sanchez/AP/TT
Ett av drogkartellens fordon efter striderna. Kartellnamnet CDN står på bildörren.
Ett av drogkartellens fordon efter striderna. Kartellnamnet CDN står på bildörren.Foto: Gerardo Sanchez/AP/TT

De första skotten avlossades vid lunchtid på lördagen, då en beväpnad grupp män i en konvoj med pickupbilar körde in i staden Villa Unión i delstaten Coahuila. De passerade den lokala borgmästarens kansli och pepprade fasaden full av skott. Därefter startade en eldstrid med polisen som pågick i mer än en timme och i filmklipp som spridits hörs hur skott ljuder över hela staden.

Männen i gruppen som gick till attack tros tillhöra drogkartellen CDN (Cartel Del Noreste på spanska, "Kartellen i nordöst"), meddelar delstatsmyndigheterna.

Fortsatte på söndagen

Annons

Tio misstänkta kartellmedlemmar dödades av polis på lördagen och ytterligare sju sköts ihjäl i skottväxlingar tidigt på söndagen. Totalt fyra poliser har dödats och sex skadats i helgens strider.

Efteråt såg byn på många sätt ut som en krigszon: Svart rök steg mot himlen och flera utbrända bilar stod kvar fullständigt sönderskjutna.

Villa Unión ligger knappt fem mil från gränsen till USA och delstaten Texas. Våldet vid gränsen, som inte sällan är relaterat till den mexikanska droghandeln, har hamnat i fokus i relationerna mellan USA och Mexiko, inte minst sedan massakern på en grupp amerikansk-mexikanska mormoner för en månad sedan.

USA har signalerat krafttag mot ligorna, och antytt åtgärder som kan sträcka sig in i Mexiko. Presidenten Donald Trump har bland annat uttryckt en önskan om att börja beteckna drogkartellerna som terroristgrupper.

"Mexiko är självständigt"

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har en mindre konfrontativ inställning till kampen mot drogkartellerna än tidigare regeringar. Han viftar bort USA:s initiativ.

– Vi kommer inte att acceptera någon form av ingripande. Vi är ett självständigt och fritt land, säger López Obrador i ett tal inför tusentals anhängare på torget El Zócalo i Mexico City, som han höll med anledning av att han varit president i ett år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons