Annons

Blågult Frölunda tog revansch – efter 60 år

Det var kamp från första nedsläpp. Mycket bök och stök. Många utvisningar. När dimmorna lättade över slagfältet i Scandinavium stod Frölunda som vinnare mot Djurgården (2–1). För dagen i blågula retrotröjor.
Ishockey • Publicerad 5 december 2019
Frölundas Lyan Lasch skjuter in 2–1 under torsdagens match i SHL mellan Frölunda och Djurgården i Scandinavium.
Frölundas Lyan Lasch skjuter in 2–1 under torsdagens match i SHL mellan Frölunda och Djurgården i Scandinavium.Foto: Thomas Johansson
Det var väldigt länge sedan jag fick vara med om att vinna i blågula färger, sa Frölundas Roger Rönnberg efter matchen. Han syftar då på tiden som coach för Småkronorna säsongen 2012–2013. Hans assisterande coach på den tiden – Djurgårdens Robert Ohlsson.
Det var väldigt länge sedan jag fick vara med om att vinna i blågula färger, sa Frölundas Roger Rönnberg efter matchen. Han syftar då på tiden som coach för Småkronorna säsongen 2012–2013. Hans assisterande coach på den tiden – Djurgårdens Robert Ohlsson.Foto: Thomas Johansson
Djurgårdens Rolf Berggren oroar framför Frölundamålet med målvakten Stig Löfqvist i den allsvenska ishockeypremiären i division 1 södra mellan Västra Frölunda IF och Djurgårdens IF, den 15:e november 1959 på Ullevi i Göteborg. Matchen slutade 7–0 till gästande Djurgårdens IF.
Djurgårdens Rolf Berggren oroar framför Frölundamålet med målvakten Stig Löfqvist i den allsvenska ishockeypremiären i division 1 södra mellan Västra Frölunda IF och Djurgårdens IF, den 15:e november 1959 på Ullevi i Göteborg. Matchen slutade 7–0 till gästande Djurgårdens IF.Foto: Pressens bild/TT

För 60 år sedan spelade Frölunda sin första match i högsta serien. Motståndare var de regerande svenska mästaren Djurgården som då körde över göteborgarna med 7–0.

Nu var det jubileumsmatch med Frölunda i blågula retrotröjor. Den här gången med göteborgarna som regerande mästare. Dessutom en repris på SM–finalen. Det kunde inte bli bättre förutsättningar.

Bök och stök

Annons

Och det var intensivt från start, inget skönspel, men smällar i alla lägen, mycket bök och stök. Och många utvisningar. Totalt utdömdes elva tvåminutersstraff. Djurgården drabbades av fem.

– Så många utvisningar kan man inte ta på bortaplan. Och mycket riktigt var det Ryan Lasch som sate sista pucken, konstaterade Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

För det var ett powerplay som till slut avgjorde bataljen.

Skar av möjligheten

Djurgården hade annars läst Frölundas effektiva powerplay väl och skar effektivt av Lasch möjligheter att spela genom boxen. Gång på gång försökte amerikanen istället avsluta från distans.

– Vi kanske inte fick den utdelningen vi hoppats på men det enda som betyder något är att vi fick in den sista som var avgörande, säger segerskytten nöjd efter matchen.

Det var annars Djurgården som öppnade målskyttet i numerärt överläge i andra perioden. Mattias Guter kom in från kanten, gjorde en lång dragning och satte pucken i nät bakom Frölundas Johan Mattsson.

Men Frölunda fick en drömstart i sista perioden. Max Friberg kunde slå pucken i mål efter bara 45 sekunder, ett skott som kommer nästan parallellt med mållinjen från vänster.

Mycket snack kom det att bli om en sekvens i mitten av första perioden när Djurgårdens målvakt Niklas Svedberg drog ner Frölundas Joel Lundqvist med klubban efter en avblåsning. Lundqvist kom åkande mot mål och bromsade för att inte åka på Svedberg, inbromsningen stänkte upp snö. Och reaktionen lät inte vänta på sig.

– Han drar undan mina fötter. Det är en solklar utvisning, suckar Lundqvist.

En tvåminutersutvisning hade givit Frölunda 5–3. Men domarna lät händelsen passera.

Lite nostalgisk

Annons

Jubileumsmatchen inramades med besök av två av de spelare som var med den där gången får 60 år sedan, Stig Hylland och Kjell Jönsson.

Och Frölundas blågula tröjor gjorde Roger Rönnkvist lite nostalgisk.

– Det var väldigt länge sedan jag fick vara med om att vinna i blågula färger, sa han efter matchen.

Han syftar då på tiden som coach för Småkronorna säsongen 2012–2013. Hans assisterande coach på den tiden, just det, Djurgårdens Robert Ohlsson.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons