Annons

Åklagaren: Utpekande från poliser borde räcka

Totalt brann ett 70-tal bilar runt Frölunda torg. Ändå döms bara en person för bränderna i fjol.
Fem andra, misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, frias.
Brott • Publicerad 2 december 2019
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg, dagen efter bränderna den 13 augusti 2018.
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg, dagen efter bränderna den 13 augusti 2018.Foto: Adam Ihse/TT

Det var den 13 augusti 2018, med knappt en månad kvar till valet, som ett 70-tal bilar sattes i brand på tre platser runt Frölunda torg i Göteborg. Bilbränderna väckte stor uppmärksamhet och bland andra besökte statsminister Stefan Löfven platsen dagen efter bränderna.

Tidigare i år åtalades sex unga män, som nu är mellan 16 och 21 år gamla. Enligt åklagaren handlade det om en planerad aktion, där bilbrännarna bland annat satte upp mindre vägspärrar för att försvåra för räddningstjänsten.

Annons

"Det framgår av filmmaterialet och förhören att de boende i området upplevde händelsen som skrämmande. Några har beskrivit det som en krigszon", säger rådmännen Cecilia Ahlström och Helena Josefsson, som dömt i målet, i ett pressmeddelande.

Stort skadestånd

Men bevisningen räcker enligt tingsrätten bara till att döma en av de åtalade. Han döms för grov skadegörelse, bland annat sedan hans blod hittats på flera av de skadade bilarna. Utöver ungdomstjänst på 130 timmar ska 17-åringen betala skadestånd till drabbade bilägare och deras försäkringsbolag på cirka 530 000 kronor (varav knappt 70 000 kronor till bilägarna).

Åklagaren Mats Ihlbom hade hoppats att tingsrätten skulle döma även de andra åtalade för bränderna. Han har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen eller ej.

– Jag kan tycka att det är synd att de inte anser att tre polismäns utpekande är tillräckligt för ett par av personerna, säger han.

– Men jag får läsa domen några gånger till innan jag bestämmer mig om ett överklagande.

Skickade filmklipp

Efter bränderna spreds filmer och bilder, där mörkklädda och maskerade personer syns sätta eld på bilar på en parkeringsplats. Senare skickades ett filmklipp till GT/Expressen där en maskerad person kritiserade polisen, socialtjänsten och samhället för bland annat trakasserier.

Tre av männen var åtalade för våldsamt upplopp, men inte heller där höll tingsrätten med åklagarsidan. I stället frias de övriga fem åtalade helt från bilbränderna. Flera av dem döms dock samtidigt för andra brott.

– Vi kunde visa att det var minst sju personer på plats, så vi ville ha det prövat om det räcker för att det ska utgöra våldsamt upplopp, säger Mats Ihlbom.

– Det kunde ha varit en bra rubricering för polisen att använda sig av, men nu konstaterar tingsrätten att sju personer inte räcker.

De misstänkta har hela tiden nekat till brott.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons