Annons

Belgisk karneval petas från Unesco-lista

Kultur • Publicerad 13 december 2019
Den årliga karnevalen i Aalst i Belgien petas nu från Unescos lista över immateriella kulturarv efter anklagelser om antisemitism. Arkivbild.
Den årliga karnevalen i Aalst i Belgien petas nu från Unescos lista över immateriella kulturarv efter anklagelser om antisemitism. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert

Den årliga karnevalen i staden Aalst i Belgien stryks från Unescos kulturarvslista efter kritik mot antisemitiska figurer i karnevalståget. Staden försökte för ett par veckor sedan själv hoppa av, något som inte är möjligt.

Nu har FN-organisationen för första gången beslutat att bort ett evenemang från sin lista över immateriella kulturarv. I mars i år reagerade bland andra EU-kommissionen på figurer föreställande ortodoxa judar med kroknäsa och skruvlockar som satt på pengapåsar.

Annons

Borgmästaren Christoph D'Haese har hävdat att invånarna i staden har fått utstå "groteska anklagelser".

– Vi är varken antisemiter eller rasister. Alla som stödjer detta agerar med illvilja. Aalst kommer alltid att vara driftens och satirens huvudstad, sade han i en tv-intervju.

Karnevalen har anor från medeltiden men den första officiella versionen anordnades 1923. Aalstkarnevalen plockades upp på Unescos kulturarvslista 2010.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons