1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ökad optimism kring brexit-avtal

Viktiga dygn väntar när både EU och Storbritannien fortfarande hoppas på en snabb uppgörelse om brexit.
Ännu fler toppmöten kan dock krävas för att få alla bitar på plats.
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (till höger) skakar hand med Irlands utrikesminister Simon Coveney på tisdagens EU-möte i Luxemburg.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier var både optimistisk och pessimistisk när han träffade de 27 kvarstannande medlemsländernas EU-ministrar i Luxemburg.

Redan under tisdagskvällen behövs egentligen juridiskt hållbara skrivningar om det ska gå att få ihop en färdig uppgörelse till det EU-toppmöte som väntar i Bryssel på torsdag och fredag.

– Även om det blir allt svårare att nå en uppgörelse så är det fortfarande möjligt den här veckan. Det är dags att förvandla goda avsikter till lagtext, sade Barnier till journalistkåren på plats inför mötet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Inte uteslutet"

Samtalen fortsätter nu intensivt i Bryssel. EU-minister Hans Dahlgren känner av en försiktig optimism.

– Uppenbarligen har det blivit ett helt annat klimat i de här diskussionerna efter det samtal som ägde rum i Liverpool i torsdags i förra veckan mellan den brittiske premiärministern och hans irländske kollega, berättar Dahlgren för TT och Ekot efter mötet i Luxemburg.

– Nu är det så pass i alla fall att det inte är alls uteslutet att det kan bli en överenskommelse, kanske till och med under det närmaste dygnet, säger EU-ministern.

Stämningen överlag mellan Storbritannien och övriga EU har samtidigt förbättrats igen.

– Jag har själv talat med den brittiske brexitministern här på förmiddagen och det är ett lite annat tonläge nu. Jag hoppas verkligen att vi kan få ihop det här, säger Dahlgren.

Ont om tid

Rent tekniskt återstår ändå många problem att lösa, framför allt kring tullfrågorna på Nordirland och hur stort inflytande landsdelen själv ska ha över processen. Brittiske premiärministern Boris Johnson hade i måndags kväll ett långt samtal med företrädare för unionistpartiet DUP i London.

Tiden är samtidigt knapp. Mycket tyder på att ännu ett toppmöte behöver planeras in före månadsskiftet för att undvika ett avtalslöst utträde.

– Känslan är att det finns möjligheter till en överenskommelse. Om det inte går före toppmötet så ändå innan oktober månad är slut. Men det finns fortfarande en risk för att det blir en hård brexit, varnar Dahlgren.

– Vi kan inte överge våra principer som ju handlar om att bevara den inre marknadens integritet och stå upp för det tydliga önskemålet att undvika en hård gräns mellan Nordirland och Republiken Irland.

Vad säger London?

En nyckelfråga är hur det brittiska parlamentet kommer att ställa sig till en eventuell uppgörelse. Inom EU är intresset tämligen svagt till att gå med på någonting som sedan inte godkänns i London.

– Det gjorde vi ju förra gången. Då blev det en överenskommelse mellan den dåvarande brittiska regeringen och EU:s förhandlare. Sedan blev det nedröstat i parlamentet, inte bara en gång och två gånger, utan tre gånger, konstaterar Hans Dahlgren.

I London tycker sig dock den brittiska regeringens majoritetsledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, kunna se ett ökat stöd för en uppgörelse bland parlamentsledamöterna.

– Jag tror att det finns tillräckligt många röster nu som är för ett avtal. Det råder en speciell stämning i landet och politikerna måste vara lyhörda för den nationella känslan av att vilja gå vidare med det här, säger Rees-Mogg till radiokanalen LBC, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i