Annons

Bästa året för häckande kungsörnar på 20 år

Natur • Publicerad 1 december 2019
Det har varit ett ovanligt bra år för häckande kungsörnar i år. Arkivbild.
Det har varit ett ovanligt bra år för häckande kungsörnar i år. Arkivbild.Foto: Tom Stromme

Det har varit ett ovanligt bra år för häckande kungsörnar i år. En sammanställning som gjorts visar att det genomförts 271 lyckade häckningar i Sverige, rapporterar P4 Norrbotten. Det är det bästa resultatet i landet på 20 år, enligt radion.

– Det har varit ett väldigt framgångsrikt år för de delar av landet där kungsörn häckar, det vill säga ungefär den norra hälften av Sverige, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Norrbotten, till P4.

Annons

Anledningen till de goda resultaten är att det har funnits god tillgång till byten som skogsfågel och hare, samt att vädret under ruvningstiden har varit gynnsamt.

– Kungsörnsstammen påverkas ju av trafikdödlighet, till exempel i samband med tåg- och bilolyckor, och det förekommer viss illegal jakt också. Så för kungsörnsstammen är det bra att ha sådana här år med många ungar, säger Alexander Winiger till P4.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons