1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Badhusfötter – nu även i Sverige

Sjukdomen badhusfötter har för första gången diagnostiserats i Sverige, skriver Läkartidningen. Badhusfötter drabbar oftast barn som vistats på badhus.
I februari drabbades ett 20-tal barn i Uppsala av den ovanliga diagnosen badhusfötter. Barnen på bilden har inget med det inträffade att göra. Arkivbild.
Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Det var i februari i år som ett antal barn i förskole- och lågstadieåldern undersöktes på Akademiska sjukhusets barnmottagning i Uppsala, på grund av ovilja att belasta fötterna. Samtliga barn hade rodnade, kraftigt ömma och svullna fotsulor.

Det visade sig att alla barn hade besökt kommunens största badhus några timmar till ett dygn före de första symtomen, varför smittskyddsenheten i Region Uppsala och kommunens miljöförvaltning påbörjade en utredning.

Misstänkt samband

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Många föräldrar berättade att de vistades på en särskild simanläggning dagen före. När vi såg fler och fler barn med oförklarligt ömmande fotsulor började vi förstå att det måste finnas ett samband, säger Susanne Sütterlin, mikrobiolog, läkare och blivande specialist inom barnmedicin i Uppsala, till tidningen.

Efter en litteratursökning kom läkarna diagnosen på spåret: badhusfötter – orsakade av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Eller Pseudomonas hot-foot syndrome, som sjukdomen heter på engelska.

Sammanlagt ett 20-tal barn drabbades och symtomen försvann av sig själva inom två till tre dygn. I något enstaka fall förekom symtom i upp till en vecka, skriver Läkartidningen.

Sökning gav svaret

– Det är en sjukdom som drabbar barn som oftast har vistats på badanstalter. Sjukdomen ger symtom i form av en hudreaktion på fotsulorna orsakad av kontakt med ytor som är kraftigt kontaminerade med Pseudomonas aeruginosa, säger Susanne Sütterlin.

Misstankarna riktades mot en del av en undervisningsbassäng som hade målats om i januari, men redan i februari börjat flaga, samt en intilliggande lekhörna. Provtagning bekräftade misstankarna. De båda områdena stängdes av och därefter har inga nya fall rapporterats.

Som behandling mot badhusfötter rekommenderar läkarna smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller ibuprofen, samt vila. Någon antibiotika behövs inte.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.