1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Baby Trump" har landat i Danmark

Tre veckor före USA:s president Donald Trumps besök i Köpenhamn har Baby Trump-ballongen landat i Danmark.
Samtidigt förbereds protester utanför USA:s ambassad och danska medier spekulerar i varför presidenten väljer att komma till Danmark.
Så här såg det ut när USA:s president Trump kom till London den 13 juli 2018. Nu är en likadan ballong på plats inför presidentbesöket i Danmark den 2–3 september. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP Photo

Ballongen är en nidbild av presidenten, framställd som en jättebebis i blöja, och väckte stor uppmärksamhet då Trump besökte London 2018. Sedan dess har ballongen, eller kopior av den, varit ett inslag i gatubilden på flera platser längs den amerikanske presidentens resrutter.

Inför det stundande presidentbesöket i den danska huvudstaden i september startades Facebookgruppen "Bring Trump Baby to Denmark!" och nu har gruppens grundare Morten Skovgaard lyckats få planen att gå i lås – i måndags kom ballongen till Danmark, rapporterar danska .

Kritiker har invänt att den är ett typexempel på vuxenmobbing, men Skovgaard håller inte med. Det är satir, framhåller han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Han uppför sig i stor utsträckning som ett litet barn, säger Morten Skovgaard till tv-stationen.

2 600 anmälda

Även andra protestförberedelser pågår i Danmark. En demonstration utanför den amerikanska ambassaden i Köpenhamn på seneftermiddagen och kvällen den 2 september har aviserats och hittills har 2 600 personer via Facebook sagt att de kommer att delta och 18 000 personer att de är intresserade.

Samtidigt spekulerar danska medier i vad som egentligen kommer att stå på dagordningen när Donald Trump och hustrun Melania Trump kommer.

Flera tar fasta på ett inplanerat möte mellan president Trump och Grönlands premiärminister Kim Kielsen (S), samt med Färöarnas lagman, under besöket i Köpenhamn. "Trump-besöket handlar mer om Grönland än om Danmark", skriver exempelvis i en analys.

Arktis i fokus

I klimatförändringarnas spår börjar Arktis isar att smälta och permafrosten tina. En ny vattenväg kan bli möjlig mellan Asien och Europa, samtidigt som naturtillgångar som tidigare varit oåtkomliga kan bli möjliga att utvinna. Därför växer stormakternas intresse för Arktis.

– USA har en önskan om att förhindra att Kinas intressen i det arktiska området ökar. Kina har också under de senaste åren, inte så mycket militärt, men politiskt och ekonomiskt, ökat sina kontakter i hela den arktiska världen, inklusive Grönland, säger journalisten Martin Breum, som skrivit flera böcker om Arktis, till .

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.