1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pompeo reser till Saudiarabien

USA tycks allt mer övertygat om att det är Iran som ligger bakom helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar och har skickat utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien. Tyskland och Storbritannien manar till besinning och vill ha ett "kollektivt svar" på attackerna.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo reser till Saudiarabien under tisdagen. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais /AP/TT

USA:s vicepresident Mike Pence meddelar att USA för närvarande värderar olika bevis kopplade till attackerna i lördags mot sauidiska oljeanläggningar. Han förklarade samtidigt att USA är redo att försvara sina och sina allierades intressen i Mellanöstern samt att utrikesminister Mike Pompeo under dagen reser till Saudiarabien

– Som presidenten uttryckte det; vi vill inte ha krig mot någon men USA är berett, fortsatte Pence som talade vid den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation i Washington DC på tisdagen.

Iran tillbakavisar anklagelser

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Dagen före hade USA:s president Donald Trump twittrat att USA är "laddat och klart" att reagera på attackerna. Trump har dock inte slagit fast att han anser Iran vara skyldigt, även om det enligt honom "sannerligen ser ut" så.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vädjade på tisdagen till omvärlden att utforma ett "kollektivt svar" på drönarattackerna.

De båda ledarna höll en telefonöverläggning och kom då enligt Johnsons kansli överens om att de måste "arbeta tillsammans med internationella partners för att forma ett kollektivt svar på attackerna".

Iran har hittills tillbakavisat alla påståenden om att landet ligger bakom attackerna.

Hälften av produktionen

Det var i lördags som drönare attackerade oljeanläggningarna. Angreppen bedöms ha drabbat ungefär hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

De jemenitiska Iranstödda Huthirebellerna har sagt att man ligger bakom attackerna, men flera experter har bedömt, bland annat med hänvisning till avskjutningsplatsen, att det knappast kan ha varit rebellgruppen som genomförde angreppen.

Huthirebellerna strider mot den saudiskledda militärallians som stöder regeringssidan i Jemenkriget.

Läs mer

Mark

OLYCKA: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Ett larm om en trafikolycka på Industrigatan i Skene nådde räddningstjänsten kvart över fyra i dag. I olyckan var två bilar inblandade, men enligt Niklas Ignell, inre befäl vid räddningstjänsten, ska det inte ha förekommit några allvarliga skador.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Något högtryck blir det inte över Sjuhäradsbygden framåt veckoslutet. Det är i stället en stabilisering av vädret som väntar. Temperaturerna kommer upp i omkring 20 grader, dock inte i sällskap av strålande sol.

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer