1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tunga politiker dömda i spanskt korruptionsmål

En rad högprofilerade regionpolitiker från Spaniens socialistparti PSOE har dömts skyldiga i ett av de största korruptionsmålen i landets moderna historia. Åklagarna uppskattar att de förskingrat totalt runt 700 miljoner euro – över sju miljarder kronor – av offentliga medel.
Manuel Chaves, dåvarande regionpresident i Andalusien, under ett besök på Kuba 2005. Arkivbild.
Foto: Jose Goitia/AP-TT

Domen kommer samtidigt som PSOE-ledaren Pedro Sánchez kämpar med att samla tillräckligt med stöd från andra partier för att kunna sväras in för ytterligare en mandatperiod som premiärminister efter nyvalet tidigare i november.

19 politiker döms för att utan kontroll ha delat ut pengar som var menade att hjälpa arbetslösa och krisdrabbade företag i Andalusien, och som i flera fall i stället hamnade hos personer och bolag med nära band till PSOE. Bland de dömda finns två tidigare regionpresidenter i Andalusien, Manuel Chaves och José Antonio Griñán. Båda männen har också haft ministerposter i den tidigare premiärministern Felipe González regering (1982–1996).

Förlorade makten

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Griñán döms för bland annat förskingring till sex års fängelse och förklaras samtidigt icke valbar till offentliga ämbeten under 15 års tid. Chaves döms för vanstyre och förklaras icke valbar under nio år.

Domstolen slår fast att hanteringen av de nämnda medlen präglats av en "fullständig avsaknad av kontroll":

Två andra åtalade frias.

Skandalen briserade 2010, samtidigt som landet genomgick en djup ekonomisk kris. Avslöjandena tvingade Griñán att avgå som regionpresident. Både han och Chaves har dock nekat till alla anklagelser.

PSOE förlorade makten i Andalusien i januari, efter att ha styrt regionen i 36 år.

Flera skandaler

De fällande domarna lär användas flitigt av det stora borgerliga oppositionspartiet Partido popular (PP) i debatter mot Sánchez och PSOE. En rad korruptionsskandaler har dock rullats upp i Spanien under de senaste åren, där politiker från båda de traditionella maktpartierna varit inblandade.

Sánchez kom tillexempel till makten sedan han i juni i fjol fick igenom en misstroendeförklaring mot företrädaren Mariano Rajoy. Misstroendet grundades i en dom som slog fast att en rad personer i Rajoys PP varit inblandade i en stor muthärva.

Korruptionsskandalerna bidrog, i kombination med den ekonomiska krisen, till framgångar för de nya partierna Unidas Podemos, Ciudadanos och Vox som brutit upp det tidigare tvåpartisystemet.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.