Annons

Spikat brexit-ja i brittisk medieskugga

Storbritannien • Publicerad 9 januari 2020
Det brittiska underhuset har röstat färdigt om det brexitavtal som premiärministern Boris Johnson förhandlat fram med EU. Nu går processen vidare.
Det brittiska underhuset har röstat färdigt om det brexitavtal som premiärministern Boris Johnson förhandlat fram med EU. Nu går processen vidare.Foto: Hous of Commons/AP/TT

Efter tre och ett halvt år av omförhandlingar, debatter och nyval har det brittiska underhuset antagit utträdesavtalet som Storbritannien förhandlat fram med EU.

Underhuset tog det avgörande klivet innan julledigheten och detta formella avgörande innebär att lagstiftningsluntan kan skickas vidare till lorderna i överhuset – och att hela brexitprocessen är på väg mot ett utträde den sista januari.

Annons

Beslutet föregicks av två dagars debatt där oppositionen gjorde några försök att få till stånd mindre ändringar, men detta gick i stöpet då det inte fanns tillräckligt många ledamöter på plats.

Efter år av parlamentariska och byråkratiska vändningar får faktumet att brexit är avklarat i underhuset relativt lite uppmärksamhet i brittiska medier. Där utkonkurreras skeendet av nyheten om att prins Harry och hans hustru Meghan tar ett steg tillbaka.

I nästa steg ska överhuset lämna synpunkter på brexitlagstiftningen, varpå det kan lämnas över till drottningen för en sista signatur. Efter det följer en elva månader lång övergångsperiod under vilken den brittiska regeringen och EU ska enas om den framtida relationen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons