Annons

Tre amerikaner dödade i attack mot bas i Kenya

Terrorgruppen al-Shabaab gick i söndagsgryningen till angrepp mot en militärbas i Kenya som används av både amerikanska och kenyanska styrkor. En amerikansk soldat och två kontraktsanställda dödades.
Kenya • Publicerad 5 januari 2020
Terrorgruppen al-Shabaab slog på söndagsmorgonen till mot en militärbas i den kenyanska kustregionen Lamu.
Terrorgruppen al-Shabaab slog på söndagsmorgonen till mot en militärbas i den kenyanska kustregionen Lamu.Foto: TT

USA:s militära högkvarter i Afrika, Africom, bekräftar att tre amerikaner dödats i attacken mot den militära flygplatsen Manda Bay i Lamu, nära gränsen till Somalia.

Ytterligare två amerikanska medborgare som arbetar för det amerikanska försvarsdepartementet skadades i attacken. "Tillståndet är stabilt för de skadade, de kommer nu att förflyttas", skriver Africom i ett uttalande.

Annons

Enligt den kenyanske armétalespersonen Paul Njuguna inleddes attacken klockan 5.30 lokal tid.

– Inträngningsförsöket slogs framgångsrikt tillbaka. Fyra terroristers kroppar har hittats än så länge.

I ett uttalande tar al-Shabaab på sig attacken och skriver att rörelsen "framgångsrikt stormat den starkt befästa militärbasen och nu har tagit kontroll över en del av basen", ett påtstående som förnekas av både amerikansk militär och av Kenya.

I januari förra året dödades 21 personer när al-Shabaab genomförde en attack mot ett hotell i den kenyanska huvudstaden Nairobi.

Gruppen har sina rötter i grannlandet Somalia, men kenyansk militär har sedan 2011 deltagit i kampen mot al-Shabaab, något som gjort Kenya till måltavla för gruppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons