Annons

Att tänka på när du vill skänka

Bränderna som rasar i Australien har fått många att vilja hjälpa till. Men hur skänker man bäst till ett land på andra sidan jorden? Hur vet man att pengarna kommer fram?
Insamling • Publicerad 10 januari 2020
Bilder på skadade djur har fått många att vilja skänka pengar till räddningsarbetet i Australien. Arkivbild.
Bilder på skadade djur har fått många att vilja skänka pengar till räddningsarbetet i Australien. Arkivbild.Foto: Oakbank Bakhannah/AP/TT

Stora organisationer som Röda korset och Världsnaturfonden har verksamhet i Australien. Men den som vill skänka genom dem uppmanas att skänka direkt till organisationerna i Australien.

– WWF i Australien skickar sedan vidare till lokala organisationer, säger Nina Schmeider, pressekreterare på Världsnaturfonden i Sverige.

Annons

Världsnaturfonden lyfter också fram WIRES, den organisation som WWF Australien hänvisar till för viltvård och som är godkänd av Australiens nationalparksmyndighet.

Men många vill skänka till något specifikt, kanske just koalor eller pungekorrar. Hur navigerar man i djungeln av organisationer som gör upprop i sociala medier?

Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, säger att det finns några saker man kan vara uppmärksam på. Det första är kontonumret.

– Går det till en organisation eller privatperson. Facebook har krav på att det ska stå en registrerad insamlingsorganisation bakom insamlingar som görs via deras insamlingsfunktion.

Hon ger också rådet att kolla hemsidorna noga. Att webbadresser innehåller till exempel "org" är ingen garanti för att en organisation är seriös.

– Gå in och kolla om det finns något som likar Svensk insamlingskontroll som står bakom dem. Man kan till exempel se om det finns en årsredovisning.

Lena Hörnblad hänvisar även till sidan acnc.gov.au där det finns information om registrerade välgörenhetsorganisationer i Australien. Där kan man söka på organisationernas namn.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons