Annons

Asyl till tidigare Interpolchefens fru

Frankrike • Publicerad 13 maj 2019
Grace Meng, som inte vill visa sitt ansikte, på en bild från oktober i fjol.
Grace Meng, som inte vill visa sitt ansikte, på en bild från oktober i fjol.Foto: John Leicester/AP/TT

Den tidigare Interpolchefen Meng Hongweis fru Grace Meng och parets två barn har beviljats asyl i Frankrike, enligt familjens advokat Emmanuel Marsigny.

Meng Hongwei tillsattes som ordförande för polisorganisationen Interpol 2016 men försvann vid ett besök i Kina i september i fjol. Nu är han anklagad för att ha missbrukat sin makt, vägrat följa kommunistpartiets beslut, för att "slösaktigt" ha spenderat statens pengar och för att ha tagit emot mutor, enligt kommunistpartiets disciplininspektion.

Annons

Grace Meng, som är kvar i Lyon där Interpol har sitt högkvarter, avfärdar anklagelserna och anser att gripandet är politiskt motiverat.

Hon fick polisskydd i början av året efter att ha sagt att två försök gjorts att föra bort henne samt att hon förföljts av ett kinesiskt par.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons