Arvika rustar mot vattenmassorna
Glafsfjorden i Arvika blev rikskänd på hösten 2000, när vattennivåerna som värst var över tre meter över det normala.
Riktigt så illa ser det inte ut att bli den här gången, men vattennivån är redan nu den högsta på åtta år. Vattnet har de senaste dagarna stigit upp över kajkanten längs Kyrkviken och dränkt bland annat gångbanor i stadsparken.
En symbolnivå
– En symbolnivå i Arvika är 47 meter över havet, för det är kajkanten i stadsparken i centrala Arvika. Det brukar vi ha som måttstock och nu är vi uppe i 47,19, säger räddningschefen Mattias Larsson.
– Vattennivån har stigit med 9 centimeter bara det senaste dygnet.
Någon större dramatik är det dock inte än, poängterar han. Räddningstjänsten har följt utvecklingen noga de senaste veckorna och under tisdagen monterades de första skyddsbarriärerna upp för att rädda en närbelägen väg från det stigande vattnet.
Barriärerna, som kan byggas på ytterligare, är i nuläget 80 centimeter höga. Frågan är bara hur högt vattnet stiger den här gången.
Fortsätter öka
– Prognosen säger att vattennivåerna kommer att fortsätta att öka de närmaste dagarna. Men vi har en förhoppning att det planar ut fram mot fredag och lördag, säger Mattias Larsson.
Som mest tror man vattennivån kommer att hamna strax över 47,30. En ny prognos görs varje eftermiddag.
– Vi kommer att utöka barriärerna något i Stadsparken under onsdagen. Det blir troligen i form av en sandvall.
Det är över en och en halv meter kvar till rekordnivåerna från 2000. Men redan dagens nivåer kan orsaka problem. Bland annat har krematoriet i Arvika, i enlighet med beredskapsplanen, stängts i och med att vattennivån gått över 47 meter.
Regn i prognosen
– Det har ökat lite mer det senaste dygnet än vi trodde att det skulle göra. Men det beror också lite på hur mycket regn det kommer, för det ligger en del nederbörd i prognosen.
Både Arvika och Säffle kommun har gått upp i stabsläge på grund av det stigande vattnet.
– Hela Arvika tätort är ju exponerad mot Kyrkviken, så problem uppkommer ju på fler ställen när vattnet stiger, säger Mattias Larsson.
– Det ligger även en del bebyggelse längs med Glafsfjorden, sedan fortsätter det ju ner i Byälven till Säffle. Men vi vet väl vad som drabbas och har en bra planering för det.