Arne Ljungqvist om skandalen: Inte förvånad
Friidrotts-VM är över och en vecka har gått sedan det amerikanska antidopningsorganet Usada dömde Alberto Salazar till fyra års avstängning för dopningsbrott – varpå tränarens ackreditering drogs tillbaka i Doha.
Hemma från tv-soffan summerar Arne Ljungqvist ett märkligt VM.
– Det är trist att det har varit så dålig publikanslutning. Då är det inte lika kul att vara där. Det var främst det och värmen som gjorde att jag själv inte åkte dit. Men tävlingarna har ju hållit hög kvalitet och varit spännande, säger han.
Den före detta vice ordföranden i den internationella antidopningsbyrån Wada ifrågasätter, precis som många andra, valet av arrangörsstat – och känner även bedrövelse över att fusket bland ledare och aktiva bevisligen fortfarande förekommer i hög utsträckning på internationell toppnivå.
– Jag blir väldigt besviken, måste jag säga. Det är ju inte bara i Ryssland det här förekommer och man blir besviken varje gång det händer.
"Hört rykten"
Den amerikanske tränaren Alberto Salazar fälldes för att ha organiserat dopning i sitt träningsprojekt Nike Oregon, som tidigare bland annat har inkluderat den brittiske OS- och VM-guldmedaljören Mo Farah.
– Jag hade hört ryktesspridning om den här killen (Salazar). Det var ju bara snack, men uppenbarligen fanns det grunder för det. Det är trist att sånt här händer 2019. Jag menar, herregud! Det är ju snart 20 år sedan Usada bildades.
Arne Ljungqvist fortsätter:
– Det är ju uselt. Det är skamligt. Jag förutsätter att det är som Usada påstår, även om han (Salazar) kanske överklagar. Det finns ingen anledning att betvivla det här. Nej, besvikelsen är stor.
Medaljörer misstänkliggjorda
TT: Du blev inte direkt förvånad när du hörde om domen?
– Nej, nej. Och det är ju alltid trist när det kommer i samband med ett VM. Det lägger sordin på stämningen och det blir spekulationer runt dem som ingår i stallet.
Efterspelet till domen har till stor del kretsat kring nederländskan Sifan Hassan, VM-guldvinnare på 1 500 och 10 000 meter i Doha, som har Alberto Salazar som tränare. Så är fallet även för tyska bronsmedaljören på 5 000 meter, Konstanze Klosterhalfen. Att de blir utsatta för spekulationer och misstankar är naturligt, anser Arne Ljungqvist.
– Ja, det blir ju så. Lite spekulationer får de vara beredda på. De får förklara sig och försvara sig. Det här bjuder in till spekulationer, det vore naivt att tro något annat.
Enligt Ljungqvist är skandalen runt Alberto Salazar i paritet med när cyklisten Lance Armstrong erkände att han varit dopad 2012 och när laboratoriet Balco ertappades med att förse amerikanska idrottare med förbjudna preparat i början av 2000-talet.
– Jag har stor tilltro till Usada. De har rensat upp rejält i det amerikanska dopningsträsket, för det var ett träsk, säger Ljungqvist.