Annons

Argentinas nya ledare lovar bekämpa fattigdom

Argentinas nye president Alberto Fernández, som svors in under tisdagen, lovar att bedriva en politik för landets fattiga.
Argentina • Publicerad 11 december 2019
Argentinas nytillträdda president Alberto Fernández talar till anhängare utanför presidentpalatset i Buenos Aires på tisdagen. I bakgrunden lyssnar hans vicepresident, den tidigare presidenten Cristina Fernández de Kirchner.
Argentinas nytillträdda president Alberto Fernández talar till anhängare utanför presidentpalatset i Buenos Aires på tisdagen. I bakgrunden lyssnar hans vicepresident, den tidigare presidenten Cristina Fernández de Kirchner.Foto: Marcos Brindicci/AP/TT

– De som har det dåligt i dag, de som har förlorat sina jobb, de som har fallit ner i fattigdomens grop, de barn som inte fått möjlighet att gå i skolan – misströsta inte, sade Fernández i ett tal inför en stor folksamling på Plaza de Mayo vid presidentpalatset i Buenos Aires efter installationsceremonin.

– De kommer att vara de enda privilegierade i det Argentina som i dag föds, och gentemot dem kommer all vår politik att riktas.

Annons

Vänsterperonisten Fernández tar över efter Mauricio Macri, vars marknadsliberala politik inte bitit på en allt mer brutal ekonomisk kris.

Den nya regeringen lovar ett slut på åtstramningar och har börjat försöka omförhandla villkoren för det stora lån som Macri förhandlade fram med Internationella valutafonden i fjol. Enligt Fernández måste tillväxt först stimuleras fram för att Argentina ska ha möjlighet att betala av på sina omfattande skulder.

Vinsten för Fernández i valet i oktober innebär också en återkomst till makten för den både populära och kontroversiella tidigare presidenten Cristina Fernández de Kirchner, som styrde Argentina 2007–2015 och som nu blir vicepresident.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons