Annons

Åresymbol går i graven – kabinbanan skrotas

Kabinbanan i jämtländska Åre har länge varit en folkkär symbol för skiddestinationen – men nu ska den med största sannolikhet rivas. Synd tycker Philip Harlaut på Åreguiderna.
Inrikes • Publicerad 11 maj 2019
Kabinbanan i Åre kommer att skrotas på grund av att den är för ineffektiv och dyr att ha i drift.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges första och enda kabinbana som transporterat både ortsbor och turister upp och ned för Åreskutan går i graven efter 40 år i trogen tjänst. Banan är ineffektiv och dyr att ha i drift och nu väljer Skistar, som driver banan, att skrota den. Troligtvis blir det till nästa säsong, men det kan bli redan i september i år.

Människor som har pratat med berättar om att de har gift sig, blivit evakuerade och träffat kungen i den klassiska kabinbanan.

Annons

– Alla har sitt eget personliga förhållande till den. Det är en speciell känsla att stå där i kabinen och blicka ut över vyerna medan man sakta glider upp mot toppen. Man väljer den inte bara som ett smidigt transportmedel när man åker skidor, utan för upplevelsen, säger Lena-Marie Jansson, turistinformatör på Åre turistbyrå, till TT.

Ett misstag

Skistar gör ett misstag i att göra sig av med en sådan stor symbol för Åre, anser Lena-Marie Jansson.

– Jag tycker inte att det är särskilt klokt beslut, och det är många som kommer att bli besvikna. Samtidigt förstår jag att man har fattat beslutet och måste ta hänsyn till ekonomin i det här fallet, men det är synd att man inte i stället satsar på att renovera den.

Philip Harlaut på Åreguiderna kommer att sakna möjligheten att ta med sig sina gäster och kunna visa upp den vackra naturen från kabinbanan, som dessutom utgör en attraktion i sig.

– Tar man bort den finns ingen riktigt bra väg, då får man ta fler liftar och däremellan ta sig fram genom vandring eller skidåkning. Det kanske tråkigaste av allt är ju att det blir sämre tillgänglighet. Den som är rullstolsbunden eller har svårt att ta sig fram på skidor kommer inte längre att kunna ta sig upp.

Drabbar verksamheter

Philip Harlaut anser att Skistar borde ersätta kabinbanan med något nytt som kan ta folk hela vägen upp till toppen. Men enligt planeras redan nu ett nytt skidtorg, parkering, boendekomplex och en restaurang på platsen där kabinbanans dalstation ligger. Någon ny kabinbana eller lift till Åreskutan verkar det däremot inte bli tal om.

– Det är klart att det påverkar och har en negativ effekt på min verksamhet. Jag hoppas att det finns en plan B, och jag drömmer om att man skulle göra ett tåg eller en bergbana som går även när vädret inte tillåter, säger Philip Harlaut.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons