Arbetslösheten faller till 50-årslägsta i USA
September månads jobbstatistik utanför jordbrukssektorn gav en blandad kompott. Å ena sidan var siffran – 136 000 nya jobb – strax under förväntade 145 000 enligt en Reuters-enkät. Å andra sidan reviderades augusti månads siffra upp rejält från tidigare 130 000 till 168 000. Arbetslösheten föll samtidigt oväntat till 3,5 procent, vilket är den lägsta nivån på nästan 50 år.
– De visar en fortsatt stark arbetsmarknad i USA inte minst om man tittar på arbetslösheten. Man hade ju ställt ned förväntningarna efter den statistik som kom in tidigare i veckan. Sedan är det lite tidigt att tro att effekten skulle synas i de här siffrorna men det mesta talar för att vi får se en inbromsning på den amerikanska arbetsmarknaden framöver, säger SEB:s makroekonom Elisabet Kopelman till TT.
Stigande kurser
Svaga konjunktursignaler i veckan i form av vikande inköpschefsindex från USA, inte minst inom tillverkningsindustrin, gjorde att marknaden var på spänn inför just arbetslöshetssiffrorna. Wall Street öppnade dock med stigande kurser och även Stockholmsbörsen lyfte. Guldpriset sjönk medan den amerikanska dollarn gick åt motsatt håll.
President Donald Trump twittrade kort efteråt ironiskt: "Arbetslösheten sjunker till 50-årslägsta. Wow, USA. Åtala presidenten (fastän han inte gjort något fel)".
Trump har under längre tid ifrågasatt amerikanska centralbanken Federal Reserve och krävt större räntesänkningar än de två som redan gjorts i år, den senaste i mitten av september. Det mesta talar nu för att Trump får se just en sådan åtgärd, frågan är dock när?
– Det är fortfarande vår prognos, säger Elisabet Kopelman om ytterligare en räntesänkning.
– Vi tror att centralbanken gör en paus i oktober för att sedan leverera nästa sänkning i december. Den här siffran lättar väl lite på pressen på Fed att göra en sänkning redan i oktober.
Oförändrad snittlön
En faktor som talar för en räntesänkning förutom en avstannande amerikansk konjunktur är att lönerna inte sticker i väg, vilket i sin tur hade kunnat innebära förändrad inflation.
Den oförändrade snittlönen i september innebär att löneökningarna i årstakt i USA låg på 2,9 procent i september, ned från 3,2 procent i årstakt i augusti.
– Man har tidigare sett en tendens att lönerna ökat lite snabbare än väntat och nu fick vi en rekyl på det. Det kan lugna dem som har oroat sig för stigande inflation och manöverutrymmet för Fed, säger Elisabet Kopelman.