Annons
Nyheter

Arbetslösheten i USA ökar snabbare än väntat

Arbetslösheten i USA stiger snabbare än Wall Streets prognoser, visar nya siffror från amerikanska myndigheter. Totalt ansökte 6,6 miljoner människor om arbetslöshetsstöd under den senaste veckan, en nedgång med drygt 260 000 personer från veckan innan.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2020
Veckans arbetslöshetssiffra från USA muntrade inte upp de som hade hoppats på en återhämtning i ekonomin. Arkivbild.
Veckans arbetslöshetssiffra från USA muntrade inte upp de som hade hoppats på en återhämtning i ekonomin. Arkivbild.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Analytikerna förväntade sig en ökning med 5,25 miljoner arbetslösa. Veckans siffra innebär att mer än 15 miljoner amerikaner ansökt om arbetslöshetsstöd under de senaste tre veckorna. Stora delar av USA har mer eller mindre stängts ner i coronapandemins spår, vilket slagit hårt mot ekonomin och jobben.

– De här dystra siffrorna tyder på en rekordsvag månad för jobben. USA befinner sig i en recession som ser ut att bli djupare, frågan är hur lång tid det kommer att ta innan ekonomin återhämtar sig, säger Beth Ann Bovino, chefekonom på kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings.

Annons

En nyckel till den amerikanska ekonomins framtid är hur centralbanken Federal Reserve, ofta kallad "Fed", agerar. På torsdagen presenterade de nya stödpaket på 23 000 miljarder kronor riktade mot små och medelstora företag med upp till 10 000 anställda. Genom bankerna ska pengarna lånas ut till företagen, och centralbanken ska också köpa statsobligationer för en del av summan.

"Vårt lands högsta prioritet måste vara att möta hälsokrisen, ge vård till de sjuka, och begränsa virusets spridning. Vår roll är att ge så mycket stöd och stabilitet vi kan under en period av begränsad ekonomisk aktivitet, och våra åtgärder kommer att bidra till att återhämtningen blir så kraftfull som möjligt", sade Fed-chefen Jerome Powell i ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel summa för storleken på Feds stödpaket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons