Arbetarkonst förpassas från fullmäktigesal

Konst Artikeln publicerades
Fullmäktigesalen i kommunhuset i Järfälla. Konstverket, som syns i övre plan på den bortre väggen, är nu nedplockat. Pressbild.
Foto: Mikael Nasberg/Järfälla kommun
Fullmäktigesalen i kommunhuset i Järfälla. Konstverket, som syns i övre plan på den bortre väggen, är nu nedplockat. Pressbild.

Ett offentligt konstverk plockas ned från kommunhuset i Järfälla, efter beslut från kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M), skriver tidningen .

Konstverket "I Amelins anda" beställdes av Järfälla kommun på 1980-talet, och har sedan dess hängt på en av väggarna i kommunfullmäktigesalen i Järfälla. Verket, en trärelief gjord av skulptören Lenny Clarhäll, anspelar på arbetarklassen, och i tavlan syns bland annat ett exemplar av Karl Marx "Kapitalet".

– Det är en plats där vi fattar demokratiska beslut. Då är det inte lämpligt att ha ett konstverk som är en symbol för antidemokratiska värderingar, säger Emma Feldman till Mitt i.

Bo Leinerdal, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla, är "mållös" efter beslutet.

– Man är verkligen ute på ett farligt plan när de styrande ska besluta att plocka ner de tavlor de inte tycker om. Nu ansluter man sig till de krafterna som vill censurera konst, säger han till Mitt i.

Tavlan ska nu återföras till kommunens konstsamling.