Annons

Ambassadör uppkallad för folkmordsresolution

Turkiet/USA • Publicerad 13 december 2019
Amerikaner med armeniskt ursprung demonstrerar till minne av massmorden under det Osmanska riket. Arkivbild.
Amerikaner med armeniskt ursprung demonstrerar till minne av massmorden under det Osmanska riket. Arkivbild.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Turkiets utrikesdepartement har kallat sig till sig USA:s ambassadör sedan den amerikanska senaten följt representanthuset och röstat igenom en resolution om att erkänna massmorden i Osmanska riket för hundra år sedan som folkmord.

Resolutionen antogs enhälligt på torsdagen.

Annons

Cirka en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker dödades i massakrerna som inleddes 1915. Massmorden genomfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar och framkallande av svält på order av de styrande så kallade ungturkarna.

Turkiet, som är Osmanska rikets efterföljare, förnekar att det rört sig om ett folkmord och hävdar att såväl armenier som turkar dog som ett resultat av första världskriget.

2010 beslutade Sveriges riksdag med minsta möjliga marginal att Sverige ska erkänna massmorden som folkmord. Varken den tidigare Alliansregeringen eller den nuvarande S-ledda regeringen har dock fattat beslut som gör erkännandet officiellt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons