Allra-härvan rullas upp i rätten
För drygt två år sedan slängdes fondbolaget Allra ut från premiepensionssystemets fondtorg efter avslöjanden om tvivelaktiga affärsmetoder. I oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, bland dem bolagets vd Alexander Ernstberger, som misstänks ha berikat sig på pensionssparares pengar på ett olagligt sätt.
På tisdag, drygt ett år efter att åtalet väcktes, inleds rättegången.
– Mitt åtal handlar om att det har försvunnit minst 137 miljoner kronor från fonderna som sedan har använts för att betala en muta, säger Thomas Hertz, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Förnekar brott
Affärerna som nu tas upp inför domstol skedde 2012 mellan bolaget Svensk Fondservice, senare Allra pension, och Oak Capital i Förenade arabemiraten.
– Oak Capital erbjöd sig att betala 100 miljoner kronor till Svensk Fondservice grundare för att göra en medvetet dålig affär med pensionsspararnas pengar, säger Thomas Hertz.
Brottsmisstankarna gäller grovt mutbrott, grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman och penninghäleri. Vid en fällande dom kan det bli tal om fängelsestraff, stora skadestånd och näringsförbud. Skadeståndskravet uppgår i det här fallet till 170 miljoner kronor.
De åtalade förnekar brott.
– Det är schyssta affärer och det kommer att visa sig att pensionärerna tjänade pengar på de här affärerna, säger Slobodan Jovicic, advokat som företräder Alexander Ernstberger.
Flera utredningar
Två personer med koppling till Oak Capital är häktade i sin frånvaro. En av dem befinner sig enligt åklagaren i Turkiet och den andra i Dubai i Förenade arabemiraten.
– Båda två är internationellt efterlysta, säger Thomas Hertz.
Fler förundersökningar och rättsprocesser pågår kopplat till Allra-koncernen. Så sent som i september i år väcktes åtal gällande grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott avseende en betalning till en fondförvaltare. Åtalet riktar sig mot Allras vd och ytterligare två personer.
Pensionsmyndigheten driver också en separat skadeståndsprocess mot Allras bolag med säte i Luxemburg som omfattar händelser 2015 och 2016. Det innebär i dag att det totalt rör sig om en summa på runt 420 miljoner kronor som myndigheten anser har försvunnit från pensionsspararna via Allras fonder.
– Om det är den slutliga skadan, där är vi inte färdiga. Vi fortsätter att titta på om det är en större skada om det finns andra krav att ställa. Vår ambition är att spararna ska få tillbaka sina pengar och utreda vad som hänt och vilka pengar som gått förlorade, säger Anna Åkesson, enhetschef på juridikavdelningen på Pensionsmyndigheten.
Huvudförhandlingen som nu sätter igång beräknas vara klar i början av december.