Annons

Alireza, 18, dog i kraschen: "Jättestor förlust"

18-årige Alireza Norouzi, från Orust på västkusten, blev ett av offren i flygkraschen i Iran.
Nu sörjer hans familj och vänner i Sverige.
Iran • Publicerad 9 januari 2020
På Nösnäsgymnasiet i Stenungsund gick Alireza Norouzi, som omkom i flygkraschen i Iran. Drömmen var att bli it-tekniker.
På Nösnäsgymnasiet i Stenungsund gick Alireza Norouzi, som omkom i flygkraschen i Iran. Drömmen var att bli it-tekniker.Foto: Thomas Johansson/TT
Släktingar sörjer omkomna i flygkraschen.
Släktingar sörjer omkomna i flygkraschen.Foto: Efrem Lukatsky /AP Photo

Han fick det sorgliga beskedet av Alireza Norouzis vänner under onsdagskvällen.

– Jag blev väldigt chockad och ledsen. Det är en jättestor förlust. Han var extremt intelligent och motiverad att skapa en framtid i Sverige, säger Alireza Shafiee.

Annons

Dödsfallet bekräftas av kommunen där Alireza Norouzi gick i skola.

Alireza Norouzi hade sitt ursprung i Afghanistan och kom som ensamkommande till Sverige från Iran 2015. Nu hade han för första gången på fem år rest tillbaka för att besöka familjen under jullovet, men kom aldrig hem igen.

Överlevde båtolycka

För Lotta Andersson, som var god man åt Alireza Norouzi tills han fyllde 18 år, kom dödsbudet som en chock.

– Först tänkte jag att det inte kan vara sant. Han kanske överlevde men var skadad. Men sen fick jag höra att det inte fanns några överlevande och när jag såg bilderna på tv förstod jag att alla hade omkommit, säger hon.

– Det är fortfarande väldigt svårt att ta in att han är borta. Det är svårt att förstå det samtidigt som jag är otroligt ledsen för hans skull och alla nära och kära omkring honom, fortsätter hon.

Hon beskriver honom som "en väldigt fin och snäll kille, omtänksam mot alla". Under åtta månader bodde han hemma hos hennes familj.

– Då blev han en familjemedlem på riktigt, säger hon.

I skolan var han ambitiös och målinriktad, enligt Lotta Andersson. Något som hans tidigare lärare Alireza Shafiee instämmer i.

– Han började utvecklas fantastiskt snabbt i skolan, han var otroligt duktig. Alla gillade honom, han var väldigt populär, säger Alireza Shafiee.

Alireza Norouzi fick bra betyg som gjorde att han kunde studera vidare på Teknikprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund, där han nu gick tredje året.

Annons

Men han hade också svåra upplevelser bakom sig, vilket framkom i en skrivuppgift i skolan.

– Han berättade om hur hans båt välte i havet nära Grekland, och han var en av dem som överlevde. Han kämpade, fick ett stabilt liv och när han för första gången skulle åka tillbaka för att hälsa på sin familj så händer det här. Det är jättesorgligt, säger Alireza Shafiee.

Ville bli it-tekniker

Under torsdagsmorgonen har hans nuvarande skola informerat elever och lärare om tragedin.

– Det är klart att det blir en väldigt tung och tryckt stämning. Det är en tung dag, säger Staffan Hallström, tillförordnad verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet.

Personal från elevhälsan har funnits med för att stötta. Ett minnesrum har också ställts i ordning för elever som vill skriva kondoleanser.

Alireza Norouzi drömde om en framtid som it-tekniker i Sverige.

På hans sista bild på Instagram ses han på flygplatsen i Teheran med texten "Hejdå Iran", berättar Alireza Shafiee. Den är tagen bara några minuter innan han gick ombord.

Anja Haglund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons