Albin om hjärnskakningen: "Börjar bli många"

Handboll Artikeln publicerades
Albin Lagergren hoppas på spel mot Norge.
Foto: Johan Nilsson/TT
Albin Lagergren hoppas på spel mot Norge.

Albin Lagergren räknar med att vara tillbaka i EM-spel mot Norge.

Högernian har återhämtat sig efter karriärens tredje hjärnskakning.

För första gången på en vecka mötte Albin Lagergren den samlade presskåren inför söndagens match mot Norge. 27-åringen drabbades av en hjärnskakning på en träning under gruppspelet i Göteborg, vilket Aftonbladet var först att rapportera om, och efter att ha gått igenom den så kallade hjärntrappan är han redo att spela handboll igen.

– Jag ska träna för fullt i dag och hoppas att det känns bra, säger Lagergren, dagen efter att han från läktarplats fick se Sverige bli överkört av Portugal i Malmö.

– I andra halvlek vet jag inte vad som händer, det blir en liten kollaps känns det som. Det är alltid värre att sitta på läktaren och känna att man inte kan hjälpa laget.

För två år sedan tvingades Albin Lagergren lämna EM efter en hjärnskakning. Nu var det en armbåge från en lagkamrat som gav Magdeburgstjärnan en lättare hjärnskakning – den tredje i karriären.

– Det är klart att det börjar bli många. Men just nu tänker jag väl inte direkt på det, säger han.

"Ett jätteproblem"

Landslagsläkaren Daniel Jerrhag ser förekomsten av hjärnskakningar som ett av sportens stora bekymmer, även om smällen i just det här fallet inträffade i en vanlig träningssituation.

– Det här är ett jätteproblem i handbollen i dag. Rent krasst är det ju så att får du en hjärnskakning så ökar risken för en ny, och sannolikheten är också att det tar längre tid att komma tillbaka från nästa smäll, säger han.

Ett exempel på det är förre landslagsspelaren Johan Jakobsson, som tvingades avsluta karriären efter att även han ha fått en hjärnskakning i EM 2018.

– Handbollen är mer fysisk i dag än den var för 10, 15, 20 år sedan, säger Jerrhag.

– Jag har diskuterat det här ganska länge. Det är jättesvårt att komma åt, vi kan inte införa något hjälmtvång. Någonstans måste spelarna sätta standarden och regelmässigt kanske det ska bestraffas hårdare med smällar mot huvudet.

"Väldigt tufft"

Klart är att Albin Lagergren har varit efterlängtad i det svenska laget, efter att bara ha kunnat spela EM-premiären mot Schweiz.

– Jag tycker att Linus (Arnesson) gör det så bra han kan som högernia, han har inte spelat det någon annan gång. Det är inte lätt att direkt i ett mästerskap börja spela på en ny position. Och när Jack (Thurin) har fått chansen tycker jag att han har gjort det bra också, säger Lagergren som inser att vägen är lång till en eventuell EM-semifinal.

– Det är förstås väldigt tufft. Vi måste ha med oss en massa resultat för att kunna gå vidare. Men vi får försöka göra det bästa av det.