Annons

Aktivist utmanar rysk ansiktsigenkänning

Den välkända kvinnorättsaktivisten och juristen Alena Popova har gått till domstol i Moskva för att utmana de ryska myndigheternas användning av kamerateknik för ansiktsigenkänning.
Enligt Popova har algoritmer för ansiktsigenkänning blivit norm i jakten på oppositionella på senare tid.
Ryssland • Publicerad 9 oktober 2019
Den ryska kvinnorättsaktivisten och juristen Alena Popova. Arkivbild.
Den ryska kvinnorättsaktivisten och juristen Alena Popova. Arkivbild.Foto: Vladimir Kondrashev/AP/TT

Bilder som Popova fått se i en domstol nyligen visar att en kamera följt henne redan innan hon inledde en protest vid det ryska parlamentet förra året, uppger hon.

I dag kan många av polisens databaser, när de kombineras med information som ryssar frivilligt lägger ut på nätet "låta regeringen veta vilken färg du har på underkläderna", säger Popova, som säger att det inte vore lika skrämmande om regeringen inte var korrupt och benägen till läckor.

Förebygga terror

Annons

Kreml försvarar tekniken, och säger att den används i de flesta länder, bland annat för att fånga brottslingar och avvärja terrordåd.

Men trots att ansiktsigenkänning har blivit vanligare i Ryssland har ingen ny lag tagits fram som reglerar användningen av tekniken och existerande lagar om personlig integritet gör den olaglig, enligt Alena Popova.

– Vi kräver att bli visade hur dessa algoritmer fungerar, var bilder och videor på oss är arkiverade och vem som kan använda dem, säger hon.

Ryska lagar om dataskydd för privatpersoner kräver samtycke av de berörda.

– Vi har tittat i alla förordningar och lagar och ingen av dem gör det här tekniskt lagligt, säger Popova.

Oklar teknik

Det är okänt exakt vilken teknik som används i Ryssland, men medier har rapporterat om specialkameror på platser där protester ofta genomförs, och på metalldetektorer vid tillåtna demonstrationer.

Det finns minst 170 000 övervakningskameror på gatorna i Ryssland, men det är okänt hur många av dem som använder ansiktsigenkänning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons