1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åkerström: Att gå på rutin är livsfarligt

Hon slog igenom för 25 år sedan med "Fråga stjärnorna". Kvartsseklet i musikbranschen firar Cajsastina Åkerström med nytt album som ringar in samtiden.
Cajsastina Åkerström släpper nya albumet "XXV - äventyret börjar här" och firar 25 år som artist. Pressbild.
Foto: Pär Wickholm

Är man döpt efter en Bellman-epistel har man ett visst mått av svensk vistradition vilandes på sina axlar. Men Cajsastina Åkerström säger sig inte ha tyngts ned av arvet efter pappa Fred. Med tolv fullängdsalbum och ett debutalbum som sålde platina har hon karvat ut en egen plats i den svenska pop- och vishistorien.

– Jag skriver mitt eget material i första hand och känner att jag har hittat min nisch, där jag också kan tolka andras material. Jag är bara väldigt stolt och lycklig över arvet, säger hon.

Står för texterna

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I veckan kommer det hon kallar det en syskonplatta till "Vreden och stormen" från 2015. På "XXV – äventyret börjar här" har hon återigen samarbetat med låtskrivaren Peter Kvint, som denna gång står för musiken på albumet, själv står hon för texterna.

– De här åren har jag turnerat så otroligt mycket, både sommar, höst och vår. Jag har inte hunnit skriva musik. Samtidigt har det varit oerhört skönt att lämna över den biten till Peter som jag har fullt förtroende för, säger hon.

Texterna har ett tydligt budskap, bland annat "Om det var du", som skrevs som ett inlägg i metoo-rörelsen och är riktad till det barn Cajsastina Åkerström aldrig fått.

– Det har varit en sorg genom livet. Jag har tänkt mycket på hur det är att vara kvinna i en värld av manliga nätverk. Om jag hade haft en dotter, då hade den låten varit skriven till henne.

Bor på landet

Hon bor ett par mil utanför Kalmar, på en gård där både hennes mamma och halvsyster bosatt sig. Behovet av att bo nära musikkollegor i Stockholm finns inte där, menar Åkerström.

– Det är som ett litet familjekollektiv. Min syster är konstnär också så vi inspirerar varandra. Det känns skönt i den här tiden att kunna bo ute på landet. För mig är det viktigt att tanka energi. Jag odlar och försöker att leva miljövänligt, flyger inte gärna, men jag måste förstås ta bilen ibland på grund av jobbet, säger hon.

När hon slog igenom led Cajsastina Åkerström av en förlamande scenskräck, som hon lärt sig tygla och till och med uppskatta.

– Den tvingar mig att vara närvarande och inte gå på rutin, för det är livsfarligt. Lite nervös är jag när jag går ut på scenen, men på ett positivt sätt. Det är en energi jag kan omvandla och göra något bra av i dag. Det kunde jag inte för 25 år sedan.

Läs mer

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Sport

Längdskidor: Ulricehamn förstärker på damsidan

20-åriga Hanna Abrahamssson representerar Ulricehamns IF nästa säsong.

Amazons etablering i Sverige

Lokala aktörer om Amazon: ”Ska nog vara orolig – en prispressare”

Nellys vd: ”Kommer förändra hela branschen”

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos

Borås

Tolkar riktar hård kritik mot nya appen: ”Förlorat 80 procent av min inkomst”

”Det är en ohållbar arbetsmiljö”, säger Nadine, tolk som utgår från Borås.

Ulricehamn

Klart för ny gångbro i centrum – efter över 20 års väntan

Bron ska koppla samman strandpromenaden och centrum.