Annons

Akademiens pengar går mest till män

Litteratur • Publicerad 7 december 2017
Svenska Akademien i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Arkivbild.
Svenska Akademien i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De senaste tolv åren har nästan två tredjedelar av Svenska Akademiens prispengar gått till män, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt".

Det allra största priset Akademien delar ut är Nobelpriset i litteratur, men utöver det delar institutionen ut priser och stipendier på miljontals kronor varje år. Exakt hur mycket det gäller är oklart.

Annons

Sedan 2005 har Svenska Akademien delat ut 839 stipendier och priser varav 58 procent gått till män och 42 till kvinnor. När det gäller de stipendier med allra högst prissumma har omkring 70 procent tilldelats män.

Ingrid Elam, dekan för den konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet, tycker att siffrorna är anmärkningsvärda då utgivningen av svensk skönlitteratur är jämn mellan män och kvinnor.

– Jag tror de flesta juryer i dag där man har juryförfarande och ger pengar eftersträvar genusbalans även i själva juryn. Men Akademien är som den är, det är en majoritet män som sitter där och då har det också en tendens att bli män som får priserna, säger hon till "Kulturnytt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons