AIK räddade oavgjort i cuppremiären

Ett trögstartat AIK höll på att förlora årets första tävlingsmatch för säsongen.
Det allsvenska topplaget lyckades till slut rädda 2–2 mot Jönköpings Södra i premiären i Svenska cupens gruppspel, men det satt långt inne och spelet gav nog AIK-tränaren Rikard Norling fler frågor än svar.
Fotboll • Publicerad 23 februari 2020
AIK och Jönköpings Södra spelade 2–2 i premiären i Svenska cupens gruppspel.
AIK och Jönköpings Södra spelade 2–2 i premiären i Svenska cupens gruppspel.Foto: Janerik Henriksson/TT

Superettanlaget tog ledningen med 2–0, men AIK kom tillbaka med två snabba mål på två minuter, med drygt tio minuter kvar av matchen och räddade lite av äran.

– Det vi kan ta med oss är att vi inte viker ner oss när det står 2–0 till dem, säger AIK-anfallaren Henok Goitom till C More.

Återvändande Ebenezer Ofori var en av dem som räddade AIK:s ära. Mittfältaren som är tillbaka i Solnaklubben efter fyra år hann bara vara inne på planen i sju minuter innan han reducerade Jönköping Södras ledning till 1–2 med ett drömmål.

Drömmål av Ofori

Från nästan 30 meter klippte Ofori till otagbart i mål bakom J-Södra-målvakten Frank Pettersson.

Bara två minuter senare kvitterade Goitom på nick efter en tilltrasslad situation.

Men det tog lång tid för AIK att varva i gång sin motor. Efter en mållös första halvlek gav förre djurgårdsspelaren Dzenis Kozica Jönköping ledningen på straff i den 69:e minuten sedan AIK:s Erick Otieno dragit ner Eric Omondi i straffområdet.

Med kvarten kvar bjöd AIK-backen Per Karlsson Jönköpings Södra på ett friläge när han nickade bollen rakt i famnen på Edin Hamidovic som ensam med AIK-målvakten Jakob Haugaard kunde utöka ledningen till 2–0.

Favoriterna höll trycket

I samma grupp hade Kalmar inga problem att vinna över Örgryte. Det blev seger med 3–0 för det allsvenska laget efter att Filip Sachpekidis visat vägen målmässigt för KFF innan Isak Magnusson utökat ledningen två gånger om.

I grupp 5 levde samtidigt de allsvenska lagen upp till favoritskapet när IFK Norrköping hemmabesegrade Halmstad. Hemma på Östgötaporten gjorde Carl Björk matchens enda mål i den 38:e minuten. "Peking" är tvåa i gruppen, på samma poäng som Falkenberg som vann ett halländskt derby mot Tvååkers IF med 3–1.

Väntade segrar blev det även i grupp 6 senare på kvällen när Häcken körde över Gais med 3–0. Viktor Lundberg, Daleho Irandust och Ahmed Yasin gjorde alla varsitt mål i Göteborgsderbyt.

Leder gruppen på bäst målskillnad gör dock Östersund som vann med 5–0 borta mot Eskilsminne. Felix Hörberg inledde och avslutade målskyttet och däremellan stod Simon Kroon, Jordan Attah Kadiri och Ronald Mukiibi för varsin fullträff för den ekonomiskt krisande allsvenska klubben.