unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Advokat om kontaktförbud: "Lite lotteri"

Åklagarmyndigheten kan inte förklara varför det är så stora skillnader mellan olika delar av landet när det gäller kontaktförbud. Arkivbild.
Åklagarmyndigheten kan inte förklara varför det är så stora skillnader mellan olika delar av landet när det gäller kontaktförbud. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

De flesta som ansöker om kontaktförbud får avslag, men hur svårt det är att få igenom ett kontaktförbud varierar stort beroende på var man bor.

I Växjö beviljades 46 procent av ansökningarna förra året, men bara 21 procent i södra Skåne, rapporterar Kvällsposten , som granskat statistiken för Sydsverige.

– Ansökan om kontaktförbud ska handläggas snabbt, inom två veckor helst, och det gör att de fattar beslut på ett ganska bristfälligt underlag och då blir det lite lotteri, säger Ulrika Rogland, advokat med åklagarbakgrund, till tidningen.

Hon menar att det dåliga beslutsunderlaget medför att det blir upp till den åklagare som fattar beslut.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Tidsfristen kom till för att det skulle gå snabbare men har gjort att det blivit mindre rättssäkert, säger hon.

Tidningen har varit i kontakt med Åklagarmyndigheten, som inte kan förklara varför det är så stora skillnader mellan olika delar av landet. Frågan utreds just nu på myndigheten och svar väntas under våren.

I snitt beviljas en dryg fjärdedel av ansökningarna om kontaktförbud.